Vy

Vbm_BR 4843.jpg
Vbm
Det saknas bildtext till fotografiet, men på bilden står det: Vilhelmina, Bångnäs by. Sven Duva byns förste bebyggare.

Tillägg till bildtexten:

Johan Zackarias Bång var den svenske hjälten som författaren Runeberg gav namnet Sven Duva till. Johan Zackarias Bång föddes 1782 i Österbotten i nuvarande Finland. Han var skomakargesäll och 1808-1809 blev han inkallad i kriget mot Ryssland. Mest känd är han för att han på Virta bro ensam höll tillbaka Ryssen.
Såsmåningom övergick dock kriget till vardag och Bång träffade Magdalena Baudin från Piteå, och de flyttade tillsammans till Lycksele där de fick två barn. I Lycksele arbetade Bång som skomakare. Han lär ha varit en väldigt hetlevrad herre som ofta hamnade i slagsmål och som förde ett privatkrig mot lapparna, så 1830 blev de utslängda från Lycksele och fick bege sig mot lappmarken och Vilhelmina. De färdades upp längs Malgomaj och allt längre in i fjällvärlden där de tillslut stannade hos lappen Bengt Andersson. Bång uppförde en enkel kåta intill Anderssons viste och de hjälptes åt med uppehället genom att fiska öring i sjön. Denna första bosättningen blev med tiden kallad Bångnäs by. Han fick avslag varje gång han sökte rättighet att få bygga sig en ordentlig bosättning intill Andersson men tillslut fick han bosätta sig i ett enkelt hus i Fjällboberg. För att tjäna sitt uppehälle fick nu Zackarias Bång med jämna mellanrum åka ner till Umeå för att arbeta som skomakare.
Johan Zackarias Bång var hetlevrad in i det sista och han dog 12 april 1845. Byborna lär ha blivit förvånade då kyrkoheden i sitt långa begravningstal berättade om alla de kända fältslag där Bång visat sina hjältetakter. Det står Johan Zackarias Bång på gravstenen och nu vet du att det är hjälten Sven Duva som vilar där under en asp på kyrkogården i Vilhelmina.

Informationen är hämtad på följande Internet adress: http://student.educ.umu.se/~dis00-25/menyn41.htm. På nämnda adress finns en mer utförligare berättelse om Sven Duva och presentation över Vilhelmina.

Objekttyp

Titel

Vy

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 4843

Realnummer 1

133

Ämne 1

Vy

Ämne 2

Byggnad

Ämne 3

Lada

Ämne 4

Åker

Ämne 5

By

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Ägare: Jonas Ringblom, Grundfors, Vilhelmina. Lån genom Henning Lundberg, Umeå.

Se även fotografi: A 1454:8, A 1635:2 och A 3023:12.

Västerbottens museum har genom Henning Lundberg, Umeå, från Sanna Wilka, Jonas Ringblom och Otto Eliasson i Grundfors, Vilhelmina lånat 31 stycken foton för reproduktionsfotografering i juli 1975. Originalbilderna har återställts av Henning Lundberg, vilken även erhållit en kopia. En kopia har monterats på A4 kartong och tillförts särskilda bildsamlingar. En kopia av bilder med anknytning till Vilhelmina har monterats på A4 och översänt till Vilhelmina museum. Bilder från Umeå stad har monterats på topografiska lägg.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Landskap

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Vilhelmina

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“Vy,” Västerbottens museum, hämtad 23 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/102216.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.