Syskon

Vbm_J 3748.jpg
Vbm
Folke Dälings barn, fotograferade då Däling var i Granås by och byggde skolan. Hustrun hette Isola. Senare bosatte sig familjen i Stockholm.

Objekttyp

Titel

Syskon

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

J 3748

Realnummer 1

593

Ämne 1

Syskon

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Förvärvsdatum

1974

Förvärvsort

Umeå

Anmärkning

Lina Perssons bildsamling.
Genom förmedling av Sune Jonsson har Lina Perssons bildsamling bestående av 289 stycken glasplåtar i formatet 10x15 deponerats till Västerbottens Museum. Negativen har försetts med ett negativnummer. Ett exemplar har monterats på topografiskt lägg och ett exemplar på A4 kartong i särskilda bildsamlingarna. En biografi på sex maskinskrivna blad har skrivits av Sune Jonsson som också tecknat ner bildtexter och fotograferat fotografen.
Här nedan följer en sammanfattning av dessa sex sidor:
Lina Persson föddes 1885 i Grynberget, Dorotea, som dotter till småbrukaren Per Jönsson och hans hustru Kajsa. Lina hade sex syskon. Mellan åren 1911 och 1913 drev Lina kafé i Rossön. På kafét blev Lina bekant med den duktiga fotografen Petrus Ljungö, som hon under åren 1913-1915 fick gratis utbildning hos.
Efter de två läroåren fick Lina Person anställning i Torås i i Kalmar län som biträde hos den kvinnliga fotografen Gerda Berg. Lina stannade endast ett halvår i Torås och 1916 etablerade hon sig som fotograf. I samma veva köpte hon en kamera hos "Stölten och son" i Malmö, en 10x15 kamera. Det formatet använde hon sedan under hela sin aktiva tid. Sommarhalvåren 1922 och 1923 var Lina Persson fotograf i Svanabyn. De bilder som hon tog där finns med i bildmaterialet som lämnats till Västerbottens museet, bland annat bilden av Buller-Jonke med oxspann på väg till till fäboden och Förbudsomröstningen i Svanabyn 1922. På hösten 1923 bosatte sig Lina Persson för gott i Lavsjö. Hon bodde fram till 1936 hos sin kusin, bonden Jonas Hahlin. På hösten 1936 lät hon bygga en liten stuga uppe i backen "Klingern". På hösten 1970 flyttade hon till en pensionärsbostad i Dorotea.
Lina Perssons verksamhetsområden var de östra och de sydöstra byarna inom Dorotea, vissa byar inom Åsele och en del inom Ångermanland.
De bilder som finns på Västerbottens Museum är alla från åren 1922-1939. De bilder som Lina tog före 1922 finns inte kvar. Vid 44-års ålder slutade hon att fotografera på grund av försämrad syn, men egentligen hade hon slutat redan 1936.

Material 1

Glas

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Dorotea

Motiv - Ort

Format

10 x 15

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Syskon,” Västerbottens museum, hämtad 25 januari 2022, https://samlingar.vbm.se/items/show/104628.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.