Stuga

Vbm_J 3533.jpg
Vbm
Torparstuga. Folk från Flyn ville ofta (skrev eller ringde) att Lina Persson skulle komma och fotografera.

Objekttyp

Titel

Stuga

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

J 3533

Realnummer 1

342

Ämne 1

Stuga

Ämne 2

Staket

Ämne 3

Trapp

Ämne 4

Fönster

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Förvärvsdatum

1974

Förvärvsort

Umeå

Anmärkning

Lina Perssons bildsamling.
Genom förmedling av Sune Jonsson har Lina Perssons bildsamling bestående av 289 stycken glasplåtar i formatet 10 x 15 desponerats till Västerbottens musuem. Negativen har försetts med ett negativnummer. Ett exemplar har monterats på topografisk lägg och ett exemplar på A4 kartong i särskilda bildsamlingarna. En biografi på sex maskinskrivna blad har skivits av Sune Jonsson som också tecknat ner bildtexter och fotograferat fotografen.

Här nedan följer en sammanfattning av dessa sex sidor:
Lina Persson föddes 1885 i Grynberget. Dorotea, som dotter till Småbrukaren Per Jönsson och hans hustru Kajsa. Lina hade sex syskon. Mellan åren 1911 och 1913
drev Lina Kafé i Rossön. På kafét blev Lina bekant med den duktiga fotografen Petrus Ljungö, som hon under åren 1913-1915 fick gratis utbildning hos.
Efter de två läroåren fick Lina Persson anställning i Torås i Kalmar län som biträde hos den kvinnliga fotografen Gerda Berg. Lina stannade endast ett halvår i Torås och 1916 etablerade hon sig som fotograf. I samma veva köpte hon en kamera hos " Stölten och son " i Malmö, en 10 x15 kamera. Det formatet använde hon sedan under hela sina aktiva tid. Sommarhalvåren 1922 och 1923 var Lina Persson fotograf i Svanabyn. De bilder som hon tog där finns med i bildmaterialet som lämnats till Västerbottens museet, bland annat bilden av Buller-jonke med oxspann på väg till fäboden och Förbundsomrästningen i Svanabyn 1922. Pä hösten 1923 bosatt sig Lina Persson för gott i Lavasjö. Hon bodde fram till 1936 hos sin kusin, bonden Jonas Hahlin. På hösten 1936 lät hon bygga en liten stuga uppei backen "Klingern". På hösten 1970 flyttade hon till en pensionärsbostad i Dorotea.

Lina Perssons verksamhetsområden var de östra och sydöstra byarna inom Dorotea, vissa byar inom Åsele och en del byar inom Ångermanland.
De bilder som finns på Västerbottens museum är alla från åren 1922-1939. De bilder som Lina tog före 1922 finns inte kvar. Vid 44-års ålder slutade hon att fotografera på grund av försämrad syn, men egentligen hade hon upphört att
fotografera redan 1936.

Material 1

Glas

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Ångermanland

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bodum

Motiv - Ort

Format

10 x 15

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Stuga,” Västerbottens museum, hämtad 28 oktober 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/104681.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.