Fotbollslag

Vbm_SJ 153_2a.jpg
Vbm
Från fotbollsarenorna.
Från IFK Åkullsjöns match mot Klintarna (Överklinten). Resultat: 3 - 0 till Åkullsjön. Arena: Bygdsiljum.
Detta var sista seriematchen och laget fotograferades av några flicksupportrar.

Bildsviten har gjorts under tre matchtillfällen hösten 1978. IFK Åkullsjön spelar i division VI Umeå norra, där klubben under seriespelet legat mitt i tabellen. Laget har ingen egen, för seriespel godkänd fotbollsplan, vilket innebär att man vid hemmamatcher i serien är hänvisad till andra idrottsanläggningar. Endast damlaget i fotboll gör "riktiga" hemmamatcher. Under seriespelet säsongen 1978 har IFK Åkullsjön legat i mitten av serietabellen. Matcherna i de lägre serierna är roliga att se. De saknar elitfotbollens estetiska kvaliteter, men präglas inte heller av taktik och snålspel, utan representerar en situationsrik och ofta underhållande kraftfotboll. Publiktillströmningen är mycket dålig och man tar inget inträde vid matcherna.

Bildsviten är tänkt som en serie miljöbilder från några idrottsmiljöer på så att säga idrottens gräsrotsnivå.

Objekttyp

Titel

Fotbollslag

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SJ 153

Littera / subnummer

2a

Realnummer 1

526

Ämne 1

Fotbollslag

Ämne 2

Matchur

Ämne 3

Reklamskylt

Tillkomsttid start

1978

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Robertsfors-dokumentationen.

Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson har varit anställd av Västerbottens museum sedan tidigt 60-tal som fotograf och fältetnolog.
Han har parallellt med sitt arbete där skapat en mängd fotoböcker och filmer om fromhetsliv och småbrukarliv i Västerbotten, verk som oftast baserats på dokumentära fältarbeten gjorda för museet. Som museiman etablerade han senare ett samarbete mellan museet och svenska televisionen och producerade en svit nyskapande dokumentärfilmer, bland annat Ett småbrukarår i lappmarken, Ett fiskarår och Fjällbonden.
Som människoskildrare kan Sune Jonsson vara snabb som en reporter med kameran för att fånga ögonblicket, ett ansiktsuttryck eller en plötslig gest. Alla de minnesvärda porträtten han gjort av lantbrukare och hantverkare, visar på vilken förmåga han har att ta fram det genuint karaktäristiska hos varje människa.
Sune Jonssons bildarkiv är stort, där finns författarporträtt, ängsmarker, ortsdokumentationer, jordbrukarbilder och mycket, mycket mer. Med kamerans hjälp har han åstadkommit fina folklivsskildringar som ökat förståelsen för livsformer och miljöer. Sune Jonsson förmedlar i sina bilder intryck och stämningar från ett bygde-Sverige i förändringens tid.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Burträsk

Motiv - Ort

Format

3,5 x 2,5

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Fotbollslag,” Västerbottens museum, hämtad 21 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/107355.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.