Prisutdelning

Vbm_SJ 15_30a.jpg
Vbm
Skolstafett i Ånäset.
Laget från klasserna 3 och 4 i Djäknebodaskolan mottar tecknet på sin erövrade tredje plats i stafetten.

Varje år ordnas inom Robertsfors skoldistrikt skidtävlingar mellan skolorna. Bildsviten visar en skidstafett mellan lag från distriktets låg- och mellanstadium. Lagen bestod av två flickor och två pojkar och var indelade i två årsklasser, den lägre klass 3 och 4, den högre klass 5 och 6. Anledningen till besöket i Ånäset var att elever från byskolan i Djäkneboda deltog. I den lägre klassen erövrade Djäknebodaskolan tredje platsen.

Foto: 21 mars 1978.

Objekttyp

Titel

Prisutdelning

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SJ 15

Littera / subnummer

30a

Realnummer 1

526

Ämne 1

Prisutdelning

Ämne 2

Skidtävling

Ämne 3

Elev

Ämne 4

Luva

Ämne 5

Mössa

Tillkomsttid start

1978

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Robertsfors-dokumentationen.

Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson har varit anställd av Västerbottens museum sedan tidigt 60-tal som fotograf och fältetnolog.
Han har parallellt med sitt arbete där skapat en mängd fotoböcker och filmer om fromhetsliv och småbrukarliv i Västerbotten, verk som oftast baserats på dokumentära fältarbeten gjorda för museet. Som museiman etablerade han senare ett samarbete mellan museet och svenska televisionen och producerade en svit nyskapande dokumentärfilmer, bland annat Ett småbrukarår i lappmarken, Ett fiskarår och Fjällbonden.
Som människoskildrare kan Sune Jonsson vara snabb som en reporter med kameran för att fånga ögonblicket, ett ansiktsuttryck eller en plötslig gest. Alla de minnesvärda porträtten han gjort av lantbrukare och hantverkare, visar på vilken förmåga han har att ta fram det genuint karaktäristiska hos varje människa.
Sune Jonssons bildarkiv är stort, där finns författarporträtt, ängsmarker, ortsdokumentationer, jordbrukarbilder och mycket, mycket mer. Med kamerans hjälp har han åstadkommit fina folklivsskildringar som ökat förståelsen för livsformer och miljöer. Sune Jonsson förmedlar i sina bilder intryck och stämningar från ett bygde-Sverige i förändringens tid.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Verksamhet

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Nysätra

Motiv - Ort

Format

3,5 x 2,5

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Prisutdelning,” Västerbottens museum, hämtad 15 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/107368.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.