Konstnär

Vbm_SJ 33_11a.jpg
Vbm
Robertsforsgruppen.
Gruppbild i källarvåningen av Robertsforsgruppen. Från vänster keramikern K G Olsson, som hösten 1978 lämnade Robertsfors och flyttade till Norrköping, Lars Malm, Erik Cederqvist och Kent Nilsson.

Våren 1978 arbetade fyra medlemmar av Robertsforsgruppen, Lars Malm, Erik Cederqvist, Kent Nilsson och K G Olsson med en offentlig utsmyckning i nya infektionskliniken vid Umeå Lasarett. Uppgiften var att dekorera hissplan i källarvåningen, ett korridorslut i bottenplanet samt hissplanet en trappa upp. Man valde att utföra utsmyckningen som en så kallad triptyk så att utsmyckningen i källarplanet utfördes som "Havets botten", mellanplanet som "Jorden" och utsmyckningen en trappa upp som "Himlen". Alla utsmyckningar är gjorda som fri och grov träskulptur med inslag av keramik. Bildsviten skildrar hur utsmyckningen en trappa upp, "Himlen", monteras på plats, efter att först ha utförts i sina detaljer i respektive konstnärs verkstad och därefter målats och fått finish i K G Olssons ateljé. Bilderna är tagna i april 1978.

Objekttyp

Titel

Konstnär

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SJ 33

Littera / subnummer

11a

Realnummer 1

532

Ämne 1

Konstnär

Ämne 2

Skjorta

Ämne 3

Skägg

Ämne 4

Sjukhus

Tillkomsttid start

1978

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Robertsfors-dokumentationen.

Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson har varit anställd av Västerbottens museum sedan tidigt 60-tal som fotograf och fältetnolog.
Han har parallellt med sitt arbete där skapat en mängd fotoböcker och filmer om fromhetsliv och småbrukarliv i Västerbotten, verk som oftast baserats på dokumentära fältarbeten gjorda för museet. Som museiman etablerade han senare ett samarbete mellan museet och svenska televisionen och producerade en svit nyskapande dokumentärfilmer, bland annat Ett småbrukarår i lappmarken, Ett fiskarår och Fjällbonden.
Som människoskildrare kan Sune Jonsson vara snabb som en reporter med kameran för att fånga ögonblicket, ett ansiktsuttryck eller en plötslig gest. Alla de minnesvärda porträtten han gjort av lantbrukare och hantverkare, visar på vilken förmåga han har att ta fram det genuint karaktäristiska hos varje människa.
Sune Jonssons bildarkiv är stort, där finns författarporträtt, ängsmarker, ortsdokumentationer, jordbrukarbilder och mycket, mycket mer. Med kamerans hjälp har han åstadkommit fina folklivsskildringar som ökat förståelsen för livsformer och miljöer. Sune Jonsson förmedlar i sina bilder intryck och stämningar från ett bygde-Sverige i förändringens tid.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Landskap

Västerbotten

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Umeå

Motiv - Ort

Format

3,5 x 2,5

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Konstnär,” Västerbottens museum, hämtad 23 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/107455.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.