Generalrepetition

Vbm_SJ 120_4.jpg
Vbm
Robertsfors musiksällskap.
Lennart Forsgren, dirigent.

Bilderna är tagna vid centerpartiets distriktsstämma på Gumboda hed, söndagen den 6 augusti 1978. Musiksällskapet och Burträskara framträdde då som muntration under samlingen. Huvudtalare var dåvarande statsministern Torbjörn Fälldin. Från musiksällskapets aktiviteter finns också bilder av repetitionen innan framträdandet, samt sju misslyckade filmer från det sista framträdandet av melodikavalkaden-operetten Lucky Boy i Folkets hus i Robertsfors söndagen den 19 februari 1978. Dessa har ej kopierats.

Dirigent vid framträdandet var kantor Lennart Forsgren, Robertsfors.

Objekttyp

Titel

Generalrepetition

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SJ 120

Littera / subnummer

4

Realnummer 1

545

Ämne 1

Generalrepetition

Ämne 2

Dirigent

Ämne 3

Noter

Tillkomsttid start

1978

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Robertsfors-dokumentationen.

Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson har varit anställd av Västerbottens museum sedan tidigt 60-tal som fotograf och fältetnolog.
Han har parallellt med sitt arbete där skapat en mängd fotoböcker och filmer om fromhetsliv och småbrukarliv i Västerbotten, verk som oftast baserats på dokumentära fältarbeten gjorda för museet. Som museiman etablerade han senare ett samarbete mellan museet och svenska televisionen och producerade en svit nyskapande dokumentärfilmer, bland annat Ett småbrukarår i lappmarken, Ett fiskarår och Fjällbonden.
Som människoskildrare kan Sune Jonsson vara snabb som en reporter med kameran för att fånga ögonblicket, ett ansiktsuttryck eller en plötslig gest. Alla de minnesvärda porträtten han gjort av lantbrukare och hantverkare, visar på vilken förmåga han har att ta fram det genuint karaktäristiska hos varje människa.
Sune Jonssons bildarkiv är stort, där finns författarporträtt, ängsmarker, ortsdokumentationer, jordbrukarbilder och mycket, mycket mer. Med kamerans hjälp har han åstadkommit fina folklivsskildringar som ökat förståelsen för livsformer och miljöer. Sune Jonsson förmedlar i sina bilder intryck och stämningar från ett bygde-Sverige i förändringens tid.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Verksamhet

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Landskap

Västerbotten

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Nysätra

Motiv - Ort

Format

3,5 x 2,5

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Generalrepetition,” Västerbottens museum, hämtad 18 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/107485.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.