Samkväm

Vbm_SJ 136_20a.jpg
Vbm
Tältmöten i Burträsk.
Bildsvit från samkvämet i filadelfialokalen, Burträsk, då den nye evangelisten Klas-Åke Bengtsson hälsas välkommen. Evangelistfamiljen Klas-Åke Bengtsson samt till vänster dennes föräldrar.

Filadelfiaförsamlingen omfattar Robertsfors, Burträsk och Lövånger kommun. Den bildades 1921 och har för närvarande 270 medlemmar. Filadelfiaförsamlingen Ånäset insamlade under 1977 nära 525 000 kronor och ansvarar helt eller delvis för sju missionärsfamiljer i Burundi, Etiopien, Honduras, Japan och Brasilien, som är pingströrelsens viktigaste missionsfält. Bilderna är tagna vid slutet av en två veckor lång tältmötesserie i Burträsk. Bildsviten visar: 1. Förmiddagsmötet söndagen den 20 augusti 1978. 2. Samkväm i Filadelfias lokal i Burträsk, varvid den nye evangelisten Klas Åke Bengtsson hälsas välkommen. 3. Det avslutande, dåligt besökta kvällsmötet samma dag. I negativmaterialet finns också bilder från ett friluftsmöte utanför den nybyggda Filadelfiakyrkan i Robertsfors. Dessa negativ har ej kopierats.

Objekttyp

Titel

Samkväm

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SJ 136

Littera / subnummer

20a

Realnummer 1

794

Ämne 1

Samkväm

Ämne 2

Frikyrka

Ämne 3

Familj

Ämne 4

Dukning

Ämne 5

Vas

Tillkomsttid start

1978

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Se även fotografi SJ 136:15a, SJ 137:14a, SJ 136:7a, SJ 136:23a, SJ 137:18a, SJ 137:4a, SJ 137:8a, SJ 136:32a, SJ 137:23a och SJ 137:29a.

Robertsfors-dokumentationen.

Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson har varit anställd av Västerbottens museum sedan tidigt 60-tal som fotograf och fältetnolog.
Han har parallellt med sitt arbete där skapat en mängd fotoböcker och filmer om fromhetsliv och småbrukarliv i Västerbotten, verk som oftast baserats på dokumentära fältarbeten gjorda för museet. Som museiman etablerade han senare ett samarbete mellan museet och svenska televisionen och producerade en svit nyskapande dokumentärfilmer, bland annat Ett småbrukarår i lappmarken, Ett fiskarår och Fjällbonden.
Som människoskildrare kan Sune Jonsson vara snabb som en reporter med kameran för att fånga ögonblicket, ett ansiktsuttryck eller en plötslig gest. Alla de minnesvärda porträtten han gjort av lantbrukare och hantverkare, visar på vilken förmåga han har att ta fram det genuint karaktäristiska hos varje människa.
Sune Jonssons bildarkiv är stort, där finns författarporträtt, ängsmarker, ortsdokumentationer, jordbrukarbilder och mycket, mycket mer. Med kamerans hjälp har han åstadkommit fina folklivsskildringar som ökat förståelsen för livsformer och miljöer. Sune Jonsson förmedlar i sina bilder intryck och stämningar från ett bygde-Sverige i förändringens tid.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Verksamhet

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Burträsk

Motiv - Ort

Format

3,5 x 2,5

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Samkväm,” Västerbottens museum, hämtad 14 april 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/107496.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.