Dukning

Vbm_SJ 50_32a.jpg
Vbm
Symöte hos fru Margit Andersson, Dalkarlså.
Symötet i Dalkarlså hölls inom Röda Kors-gruppen i Bygdeå, men hade klar kyrklig prägel med bland annat psalmsång och läsning av en betraktelse eller uppbygglig berättelse. Man arbetade dock inte för att göra alster till någon auktion, utan vid varje möte betalade de närvarande tio kronor för förtäringen, kaffe och dopp, som oavkortat gick till Röda Korsets verksamhet. Man medverkade även vid Öppet Hus-dagarna i Bygdeå med paltservering med mera, varvid behållningen också gick till Röda Korsets verksamhet.

Foto: 5 april 1978.

Objekttyp

Titel

Dukning

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SJ 50

Littera / subnummer

32a

Realnummer 1

264

Ämne 1

Dukning

Ämne 2

Servis

Ämne 3

Duk

Ämne 4

Sedel

Ämne 5

Ljusstake

Tillkomsttid start

1978

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Robertsfors-dokumentationen.

Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson har varit anställd av Västerbottens museum sedan tidigt 60-tal som fotograf och fältetnolog.
Han har parallellt med sitt arbete där skapat en mängd fotoböcker och filmer om fromhetsliv och småbrukarliv i Västerbotten, verk som oftast baserats på dokumentära fältarbeten gjorda för museet. Som museiman etablerade han senare ett samarbete mellan museet och svenska televisionen och producerade en svit nyskapande dokumentärfilmer, bland annat Ett småbrukarår i lappmarken, Ett fiskarår och Fjällbonden.
Som människoskildrare kan Sune Jonsson vara snabb som en reporter med kameran för att fånga ögonblicket, ett ansiktsuttryck eller en plötslig gest. Alla de minnesvärda porträtten han gjort av lantbrukare och hantverkare, visar på vilken förmåga han har att ta fram det genuint karaktäristiska hos varje människa.
Sune Jonssons bildarkiv är stort, där finns författarporträtt, ängsmarker, ortsdokumentationer, jordbrukarbilder och mycket, mycket mer. Med kamerans hjälp har han åstadkommit fina folklivsskildringar som ökat förståelsen för livsformer och miljöer. Sune Jonsson förmedlar i sina bilder intryck och stämningar från ett bygde-Sverige i förändringens tid.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Interiör

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

3,5 x 2,5

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Dukning,” Västerbottens museum, hämtad 26 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/107598.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.