Högtrycksverkstad

Vbm_SJ 113_1.jpg
Vbm
Högtrycksverkstaden. Exteriör.

Objekttyp

Titel

Högtrycksverkstad

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SJ 113

Littera / subnummer

1

Realnummer 1

348

Ämne 1

Högtrycksverkstad

Tillkomsttid start

1978

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Text på byggnaden: Högtrycksverkstaden GPQ och ASEA.

Robertsfors-dokumentationen.

Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson har varit anställd av Västerbottens museum sedan tidigt 60-tal som fotograf och fältetnolog.
Han har parallellt med sitt arbete där skapat en mängd fotoböcker och filmer om fromhetsliv och småbrukarliv i Västerbotten, verk som oftast baserats på dokumentära fältarbeten gjorda för museet. Som museiman etablerade han senare ett samarbete mellan museet och svenska televisionen och producerade en svit nyskapande dokumentärfilmer, bland annat Ett småbrukarår i lappmarken, Ett fiskarår och Fjällbonden.
Som människoskildrare kan Sune Jonsson vara snabb som en reporter med kameran för att fånga ögonblicket, ett ansiktsuttryck eller en plötslig gest. Alla de minnesvärda porträtten han gjort av lantbrukare och hantverkare, visar på vilken förmåga han har att ta fram det genuint karaktäristiska hos varje människa.
Sune Jonssons bildarkiv är stort, där finns författarporträtt, ängsmarker, ortsdokumentationer, jordbrukarbilder och mycket, mycket mer. Med kamerans hjälp har han åstadkommit fina folklivsskildringar som ökat förståelsen för livsformer och miljöer. Sune Jonsson förmedlar i sina bilder intryck och stämningar från ett bygde-Sverige i förändringens tid.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Landskap

Västerbotten

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Robertsfors

Motiv - Ort

Format

3,5 x 2,5

Bildtyp

Smånegativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Högtrycksverkstad,” Västerbottens museum, hämtad 22 oktober 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/107702.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.