Man

Vbm_B 3986.jpg
Vbm
Albin Stenmark, Gränsgård och eventuellt Bror Höglander, Bäcknäs.

Titel

Man

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

B 3986

Realnummer 1

885

Ämne 1

Man

Ämne 2

Gemenskap

Ämne 3

Stol

Ämne 4

Bord

Ämne 5

Påskris

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Förvärvsdatum

1972-05-13

Förvärvsort

Slagnäs

Anmärkning

Harald Österbergs fotosamling, Bockträsk, Sorsele socken.

Fotografiet är taget antingen i Gränsgård eller i Bäcknäs.

Harald Österberg (född 1888 i Bockträsk, Sorsele socken, dog 1965) var son åt Erik och Eva Österberg, och äldst av fem syskon. Harald gifte sig 1913 med Elin Hedman, de fick inga egna barn utan adopterade en systerdotter till frun. Fotografverksamheten var hans hobby och den började han med en sommarnatt år 1914, med en egen tillverkad kamera (som lins hade han använt ena glaset av fruns gamla glasögon). När han sedan fick bättre råd köpte han en kameralins för 8 kr. Fotoutrustningen bestod av: stativ, kameralåda, skynke och glasplåtar. Denna utrustning bar han när han besökte alla byar i närheten inom Malå och Sorsele. Han hade även gjort en fotoateljé med en särskild fondvägg i sitt hem. Blev mest bröllopsbilder och familjeporträtt, men han tog även bilder från arbetslivet, ex kraftstationsbygget i Bockträsk år 1923. Haralds egentliga yrke var skomakare, ett yrke som han inte direkt gillade. Han utförde dessutom vissa elektriska installationer i gårdarna och anlitades ofta av Bockträsk El-förening för att utföra reparationer. Tidvis utförde han även målnings- och tapetseringsarbete. Han livnärde sig dessutom på det lilla jordbruket. Ladugården sköttes dock av frun, Elin.
Han var på många sätt en teknisk begåvning och var mycket uppfinningsrik. I hans barndom fanns det en gammal vattendriven ramsåg vid Gräsbäcken som han brukade studera ingående. På äldre dar gjorde han sedan en modell av samma såg, som numera Västerbottens museum har förvärvat. När Harald fick se byns första cykel fick han idéen att bygga en själv. Han skulle göra den första åkturen själv men körde bara omkull. Då blev han så arg och frustrerad att han slog sönder cykeln han byggt eftersom den, enligt honom, inte gick att cykla på. Det visade sig sedan att Harald inte hade tänkt på att man är tvungen att lära sig cykla!
Haralds hustru Elin var lika intresserad som Harald för fotografering. När Harald var inkallad under första världskriget skötte hon fotograferingen, likaså de gånger Harald var ute på något arbete.
På Västerbottens museum finns en stor samling fotografiska negativ som har Harald Österberg till upphovsman. Hela samlingen omfattar i runda tal 1100 negativ. Den ger en ur många synpunkter intressant bild av liv och människor i Bockträsk med kringliggande bygder.

Informationen är hämtad från tidskriften ”Västerbotten” nummer 1/1974, sidorna 1-43. Där finns mer att läsa om Harald Österberg och hans fotografier.

Material 1

Glas

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Sorsele

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

R

Källhänvisning

“Man,” Västerbottens museum, hämtad 17 januari 2022, https://samlingar.vbm.se/items/show/109090.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.