[Namnlös]

Vbm_BR 8767.jpg
Vbm
Dödesskogens nomadskola. "Heikki, Lasse och Jonas tycka att det är roligt leva då solen skiner bland fjällen. Dödesskog sommaren 1923."

Objekttyp

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 8767

Realnummer 1

563

Ämne 1

Same

Ämne 2

Samedräkt

Tillkomsttid start

1923

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Fotografiet är topografiskt insorterat i Vilhelmina socken på Västerbottens museums Fotoarkiv.

"Till kyrkoherde J Eklund på födelsedagen. Med tillgivenhet och tacksamhet från en av Dödesskogens lappar, 3 maj 1925."

Nomadskolelärarinnan Helfrid Leijers bildsamling.

Västerbottens museum har från Margareta Grafström (dotter till prosten J E Eklund) lånat ett fotoalbum, sammanställt av nomadskolelärarinnan Helfrid Leijer. Bilderna är tagna av henne själv vid olika nomadskolor 1923-1927. 52 fotografier har reproduktionsfotograferats. Ett ex har monterats på A4 kartong och tillförts särskilda bildsamlingar. Albumet hat återlämnats till ägaren.
Fotografen och nomadskolelärarinnan Helfrid Leijer (född 10/5 1886 i Falköping) tjänstgjorde i Lannavaara lappmark på 1920-talet. Hon följde med samefamiljerna när de drog till sina sommarvisten i de norska fjällen, bland annat till Dödesskogen där hon tog många fotografier mellan åren 1923-1925. Hon var väldigt intresserad av allt som hade med samisk kultur att göra. Hon finns själv med på ett par kort och kallade sig själv "en av Dödesskogens lappar".
Fotografierna från tiden i Dödesskogen satte hon i ett album, skrev små korta notiser om de fina samebarnen under fotografierna och gav som födelsedagspresent till prosten J E Eklund i Kiruna. Helfrid Leijer var mycket musikalisk och tyckte om att sjunga.
I timmar kunde hon och barnen sitta på någon fjällsluttning och sjunga visor på svenska och finska. Hon hade ett litet dragspel på vilket hon ofta spelade för dem. När hon var i Dödesskogen var hon omkring 28 år gammal. Från Lannavaara flyttade hon till Stensele 1927. Där arbetade hon i Skarvsjöbys nomadskola där det var 14 elever,
7 flickor och 7 pojkar.
Helfrid Leijer har även skrivit två uppsatser om sin tid i Dödesskogen: "Som nomadlärarinna i Dödesskogen!" och "Hur ska vi ha det om vintern". De är publicerade i skriften "Från Ådalar och fjäll", den första år 1923 och den andra år 1924.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Norrbotten

Format

9 x 12

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“[Namnlös],” Västerbottens museum, hämtad 27 januari 2022, https://samlingar.vbm.se/items/show/111449.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.