Elverk

Vbm_FN 2696.jpg
Elverket på Röberget.

Objekttyp

Titel

Elverk

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

FN 2696

Realnummer 1

377

Ämne 1

Elverk

Ämne 2

Instrument

Ämne 3

Elverk

Tillkomsttid start

1956-10-18

Diarienummer

280/99

Förvärvsdatum

1999-06-03

Förvärvsort

Umeå

Anmärkning

Fritz Nyqvist bildsamling.

Västerbottens museum har av Karin Nyqvist, Umeå mottagit som gåva en samling bilder tagna av hennes make, fotografen Fritz Nyqvist den 3/6 1999. Diarienummer 280/99.

Fritz Nyqvist (1908-1999) växte upp i Ursviken tillsammans med sin bror Väinö Nyqvist. I sin ungdom arbetade Fritz på en herrekipering i Östersund, flyttade på 1930-talet till Umeå och arbetade en tid på Drabant, en herrekipering i Umeå. Fritz Nyqvist var verksam som fotograf under större delen av sitt vuxna liv. Han etablerade sig med en firma kallad Fritz Foto i Umeå. Ateljén låg just bredvid f d Odéonbiografen (där ligger idag det stora hotellet Plaza). Fritz var engagerad i Fotografernas Riksförbund och satt även med i dess styrelse under en tid. Senare i livet arbetade han på VAB i Umeå som modellbyggare och fotograf. Han var mycket händig och hade bl a gått i lära hos träsnidaren Emil Sandberg i Umeå. Fritz var också mycket botaniskt intresserad, främst av blommar, detta kan man se i hans fotografiska material. Det fanns även ett rent konstnärligt intresse när det gällde fotografin.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Interiör

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Umeå stad

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Elverk,” Västerbottens museum, hämtad 25 juni 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/119498.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.