Vbm 35136 – Ljus

Beskrivning: Minnesljus, stearinljus i plåthållare. Stearlinljuset är vitt, plåthållaren går i blått och ljusblått, med illustrationer av byggnader. Text på hebreiska och engelska.

Anmärkning: Detta minnesljus tänds för att visa respekt och hågkomst för de döda. När ljuset tänds ska det få brinna ut tills det slocknar av sig självt.

Även kallat jahrzeit/yahrzeit-ljus.
Ordet Jahrzeit är jiddisch och betyder ungefär “tiden på året”. Enligt judisk lag inträffar Jahrzeit på årsdagen efter någons bortgång, vid solnedgången samma dag varje år. Då tänds också ett Jahrzeit-ljus som brinner ett helt dygn och ska slockna av sig självt.

Jahrzeit tänds av den närmsta familjen till den avlidne, såsom föräldrar, makar, barn och syskon eller mor- och farföräldrar.

Under uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag 27 januari 2019 tändes ett minnesljus som fick stå att brinna i museets reception. Under dagen visades även bildspelet "Elka Krzywie Granberg - en överlevare" producerat av Västerbottens museum.

Föremålet förvärvades inom ramen för projektet Mångfald - Minoritet - Kulturhistoria (2015 - 2018) och utställningen Prioritet: Minoritet (dec 2017 - sept 2018) som fokuserade på Sveriges fem nationella minoriteter och metodutveckling kring medskapande metoder.

Objektnummer: 35136

Historik - Land: Israel

Diarienummer: 844/17

Klassifikation: Religion (icke-kristen), Judiska rituella föremål

Antal: 1

Material: Stearin, Plåt

Höjd (mm): 62

Diameter (mm): 57

Teknik: Pressat, Tryckt

Tillverkning - Land: Israel

Tillverkning - Ort: Kfar Tikva

Personrelation

Inköpt av: Britta Lindgren Hyvönen, Robertsfors

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm 35136 – Ljus", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 19 april 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-145310/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm 35136 – Ljus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen