[Namnlös]

Vbm 35130_2_A.jpg
Vbm 35130_2_B.jpg

Beskrivning

Fotpall i ljust trä med som tillhör talarstol Vbm 35130_1, Pallen halvmåneformad med fyra runda tjocka ben undertill. Uppe på stolen är ett rött samiskt märke målat.

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35130

Littera / subnummer

2

Samhör med

Vbm 35130_1

Realnummer 1

352

Tillkomsttid start

Kring millennieskiftet 1900/2000

Funktion

Att stå vid i samband med tal, föredrag, möten, o dyl

Historik - Land

Sápmi

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Umeå

Historik - Ort

Umeå

Diarienummer upphovsrättsavtal

214/18

Förvärvsdatum

2018-08-31

Förvärvsort

Umeå

Anmärkning

Designad och tillverkad av Nils Uno Martin Alenius, NUMA trä. Talarstolen blev gjord kring någon gång i åren kring millennieskiftet 1900/2000 på beställning av Länsarbetsnämnden i Umeå. Det hela skedde under ett träprojekt som pågick i Storuman kommun som Nils Uno deltog i. Nils Uno, som själv är jakt och fiskesame i grunden, undersökte samisk design då han tyckte att det fanns så lite samiskdesignade möbler. ”Samerna har ju inte haft några egna möbler”, sa han. Detta ville han utforska. Han skapade även en egen möbelgrupp i samma serie, som ska stå någonstans i Tärnaby.

Talarstolen är tillverkad i björk.
Talarstolens titel är "sTALo", som en ordlek med ordet ”tal” ur ”talarstol” och med referens till den samiska, mytologiska gestalten Stalo.
En tid senare brann Nils Unos snickeri ned. Han hade material till en talarstol till, men det brann upp - tillsammans med skisser och ritningar.

Någon gång under åren har talarstolen sedan hamnat hos Såhkie Umeå Sameförening – det finns dock ingen nu aktiv i styrelsen som minns någonting kring hur eller när talarstolen kommit till dem. I samband med Prioritet: Minoritet kom frågan till museet om vi ville visa talarstolen i utställningen, vilket vi gjorde. Efter utställningen kom erbjudandet om förvärv.

Intervju finns gjord med Maja Bonta och Lena Maria Nilsson (Såhkie Umeå Sameförening) samt information efter samtal med Nils Uno Martin Alenius. Där finns mer historik och information om talarstolen. Se dnr 214/18.

Föremålet förvärvades inom ramen för projektet Mångfald - Minoritet - Kulturhistoria (2015 - 2018) och utställningen Prioritet: Minoritet (dec 2017 - sept 2018) som fokuserade på Sveriges fem nationella minoriteter och metodutveckling kring medskapande metoder.

Berättat

"Jag är född 31 Maj 1965 på Lycksele BB. Bor i Bastansjö mitt i Storumans kommun. Har fru och 3 barn. För närvarande är jag egen företagare inom skog och skogsvård, men är mångsysslare, svetsare, möbelsnickare, vindkrafttekniker m,m. Jag har starka rötter till det samiska på min mors sida och i samband med min möbelsnickarutbildning så designade jag en möbelgrupp bestående av soffa, fåtöljer, spåtrummebord samt 2 små piedestalbord. Sedan var inte steget så långt, när jag via Gunilla, som då var chef på Arbetsförmedlingen, fick en förfrågan på en talarstol till Länsarbetsnämnden (i Umeå). Namnet sTALo är ju en liten association till Stalofolket som ju var mytomspunnet, samt då tal för talarstol. Tecknen på framsidan är överst Peive (solen), Guden Bieggolmai som öser vind med skovlarna och givetvis den viktigaste delen, renen. Den utskurna delen överst ska både associera till översta delen på en stångkåta eller en gudom eller människa som sträcker händerna i vädret."
- Nils Uno Martin Alenius

Negativnummer

Vbm 35130_2

Specialbenämning

Fotpall

Sakord

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Pallar

Antal

1

Material 1

Björk

Längd (mm)

325

Bredd (mm)

480

Höjd (mm)

145

Signering / märkning

Två stämplar på två ställen av talarstolens insida: Made in Lappland - Storuman samt NUMA trä

Tillverkningstid start

Millennieskiftet 1900/2000

Tillverkning - Land

Sápmi

Tillverkning - Län

Västerbotten

Tillverkning - Kommun

Storuman

Källhänvisning

“[Namnlös],” Västerbottens museum, hämtad 22 januari 2022, https://samlingar.vbm.se/items/show/151175.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.