Vbm 35154 – Rotehjonskorg

Beskrivning: Stor oval flätad korg med bottenplatta i gran. Förstärkt med en metallskena i mitten på alla 4 sidor. Skenans bredd är 10 mm.

Anmärkning: "Rotehjonskorg
Innan fattigvården blev offentligt finansierad var enskilda personer i en rote, ett distrikt inom en socken, gemensamt ansvariga för socknens fattiga, gamla och sjuka. Gårdarna turades om att ta hand om de så kallade fattighjonen.
I den här korgen bäddades fattiga gamla människor som ”gick rotegång” ned hos olika bybor under 1800-talet. Som madrass, täcke och kudde användes hö.

Den gård i byn där fattigklubban - en kavel av trä - fanns, hade skyldighet att ta emot den fattige över natten. Gamla och orkeslösa stannade ofta på samma gård i omkring 2-3 dagar, därefter måste de lämna huset och ta klubban med sig till nästa gård. Med klubban i handen hade man rätt till mat och husrum. Fattiga gamla som var oförmögna att gå skjutsades mellan gårdarna och från by till by. Denna förflyttning underlättades av korgens handtag.
Fattigvården i Sverige var länge knuten till kyrksocknarna. Enligt 1847 års fattigvårdsförordning skulle det i varje socken (från 1863 kommun) finnas en fattigvårdsstyrelse. De största grupperna av de som fick ta emot fattighjälp var åldringar och föräldralösa barn. I en del socknar fanns ”fattighus” där såväl barn som gamla blev inhysta."
Text: Nordiska museet

Objektnummer: 35154

Funktion: Användes vid fattigvård

Historik - Län: Västerbotten

Historik - Kommun: Lycksele

Historik - Ort: Flakaträsk

Diarienummer: 0426/19

Samtidigt förvärvat: Två plastfickor innehållandes fyra st A4 blad med text skriven av givaren om föremålet, förvaras i diariet

Specialbenämning: Rotehjonskorg

Klassifikation: Heminredning, Förvaring

Antal: 1

Material: Trä, Gran, En

Längd (mm): 980

Bredd (mm): 570

Höjd (mm): 300

Teknik: Hyvlat, Skuret, Flätat

Berättat: Nedskrivet av givaren:
Korgen har enligt sägnen använts för att auktionera bort fattighjon i till den som betalade lägst. När de gamla fattiga som gick "rotegång" inte kunde gå själva längre så bäddades dom ner i korgen med hö för att sedan kunna bäras mellan byborna.

Korgen härstammar ifrån Flakaträsk, Lycksele. Min svärmor hette Merry Elisabet Winther f.1930-03-11, hennes far var Arvid Alexander Winter f.1891-05-16, Flakaträsk.

Winthersläkten har levt i Flakaträsk sedan tidigt 1800-tal. Svärmor är borta sedan 2013 och bodde bara i Flakaträsk mellan åren 1930-1943 ca och vi vet ej HUR korgen kom i hennes ägo eller NÄR eller från VEM? Det enda hon sa om den var att den hade använts för att auktionera bort folk i.

Merry fick ärva korgen och tog med sig den när hon kom till Svartliden, Vormsele på 60-talet och har sedan dess förvarats där tills för ca 7 år sedan då den kom i vår ägo.
Merry tyckte väldigt illa om korgen då den hade en så hemsk historia. Merry hade själv upplevt som liten flicka hur det var att vara "fargångsfolk" då hon växte upp hos sin farmor och farfar (Hulda, Carolina Olofsdotter och Jonas, Bernhard Winter). Hur förnedrande det var att gå och "be" om mjölk osv.

Svärmor förvarade korgen under en säng i en stuga på gården och vi har den förvarad ute i vårt härbre. Den ger otäcka vibbar ifrån sig så vi har aldrig velat använda den på något sätt.

Tyvärr lever inte svärmor längre så källan är svår att kontrollera. Men korgen är ovanlig och värd att bevara.

Personrelation

Brukare: Merry Elisabet Winther, Flakaträsk & Svartliden (Vormsele)

Förvärv från: Linda Winther, Vormsele

Förvärv från: Robert Winther, Vormsele

Insamlare: Sofia Breimo, Umeå

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm 35154 – Rotehjonskorg", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 28 mars 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-151272/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm 35154 – Rotehjonskorg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen