Emblem

Vbm 35158_1_A.jpg
Vbm 35158_1_B.jpg

Titel

Emblem

Beskrivning

Ovalt blått emblem med Blå stjärnan inuti en vit cirkel. Ovanpå cirkeln en krona i guld. Emblemet har fyra små hål i kanterna för tråd.

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35158

Samhör med

Vbm 35157

Realnummer 1

293

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Umeå

Historik - Ort

Umeå

Historik - Gata

Skolgatan

Diarienummer

0579/19

Förvärvsdatum

28/8 2019

Förvärvsort

Umeå

Samtidigt förvärvat

Vbm 35155-35158

Anmärkning

Emblem Blå stjärnan, fästes på vojlock eller dylikt

Berättat

Ur intervjun i Västerbottens museums arkiv (VBM DL 32):

1961 gick Doris med i Blå Stjärnan, eftersom att hon ville rida. Då bodde hon inte långt ifrån K 4 så hon såg hästarna till vardags och om somrarna var hela K 4-fältet fullt i hästar dit många cyklade för att vara. Genom Blå Stjärnan kom man in i ridverksamheten genom en mycket tydlig struktur. Det fanns mycket kunskap inom Blå Stjärnan som man fick lära sig, även om det var en tuff skola. Den militära disciplinen fanns även här. Som Blå Stjärna kunde man erbjudas att ta hand om hästarna, många (framförallt) flickor spenderade all sin lediga tid i stallet på regementet. Hade man tur fick man gå med veterinären när han gjorde visitering i stallet. Då lärde man sig massor. I intervjun berättas om passerkort och ridtillstånd och om den begränsade tillgången till regementsområdet.

Senare år blev det mycket styrelsearbete, kurser och tävlingar över hela Sverige. Hästar blev en livsstil. Som tjej fick man en plattform. Man lärde sig mycket, inte bara om hästar, i Blå Stjärnan. Man lärde sig disciplin, mod, sina gränser, att stå upp för sig själv, att ta plats, självförtroende.

Doris berättar om hur man blev krigsplacerad som Blå Stjärna och vidare om hur hon jobbade på vattenlaboratoriet varpå apotekschefen fick en begäran från Blå Stjärnan att begära lös Doris för att hon skulle krigsplaceras. I "händelse av" skulle Doris därmed befinna sig på länsarbetsnämnden, om hon mindes rätt, och förflytta folk och djur.

///

Utdrag ur samtal med Doris Jonsson, om förvärvet, september 2019:
(D: Doris Jonsson, Blå stjärnan. S: Sofia Breimo, etnolog)
Transkriberat av Sofia Breimo, oktober 2019

D: Det är den här jag har försökt minnas var den här satt och det är det jag inte minns. För den här bar vi inte på kläderna, men eftersom det är hål i den så måste den ha varit fastsydd på nånting [märke Vbm 35158].
S: Sist vi träffades så sa du vojlock, eller liknande?
D: Ja, ja, jag tror... den där satt ju på uniformen, den satte vi ju på uniformen [pekar på märke Vbm 35157] men den här tror jag har suttit möjligtvis på vojlocken. Men... ja...
S: Och den där satt på uniformen [pekar på märke Vbm 35157]
D: Ja, den där hade vi på... jag undrar om vi hade den på tröjorna. Vi hade ju liksom egentligen samma, ja, vi hade ju som... vi hämtade ju ut uppe på förrådet alltihop.
S: Har du burit den här?
D: Ja, den här har jag burit. Därför man satte fast den och så klämde man, klämde man de där. Det är inte alls med en nål utan de satte man. Det är därför jag undrar om den satt på tröjan.
S: Och när, när fick man ha en sådan här då?
D: Det där var ju bara, det här var ju liksom bara för att man var med i Blå stjärnan. För det var ju, den var ju krönt så det var ju liksom, det var ju för att det var det militära. Men det var liksom inte... Sen har ju jag kvar, men det är ju helt personligt, men jag har ju kvar mina gradbeteckningar och allt det där. De sitter på en liten lapp som man då sydde på uniformsjackan. Beroende på färg, och så vidare... Så det där var liksom bara att det var Blå stjärnan, det var liksom ingen, ingen gradering eller så.
S: Men det var ändå, du var tvungen att vara med i Blå stjärnan för att...
D: Ja, ja, ja-ja-ja! I och med att den är krönt! Annars så får du ju ha, en vanlig stjärna får du ju bära hur du vill men den är krönt och då är det annorlunda. Så är det. Sen, sen så gjordes det ju... Det har ju också sådana här små... Beroende på hur länge du hade varit med så bar man små sådana här och så under hängde, hänger en färgad liten stav och färgen beror på hur länge du varit med. Som man tilldelades på olika... Alltså alla fick det inte, men om man var aktiv, vilket jag ju var en gång i världen, så tilldelades man en sådan.
S: Har du sån?
D: Japp!
/.../ [Småsnack om att titta på bilder av de graderingarna]
D: Men just den här var, det var liksom ingen gradering. Det här var liksom bara Blå stjärnan
S: Mhm, och de här hämtade man ut i förrådet?
D: Ja dom... Nej, inte på förrådet, de där fick du av föreningen! Alltså av föreningen Blå stjärnan
S: Jaha!
D: Nej, på förrådet fick du ju bara liksom två skjortor, ba-ba-ba, gummistövlar si och så. Det var ju liksom bara, inga sådana saker.
///

Negativnummer

Vbm 35158

Specialbenämning

Emblem

Sakord

Klassifikation 1

Dräkttillbehör

Klassifikation 2

Militäruniformer

Antal

1

Material 1

Metall

Längd (mm)

40

Bredd (mm)

30

Teknik 1

Stansat

Teknik 2

Pressat

Källhänvisning

“Emblem,” Västerbottens museum, hämtad 9 augusti 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/151277.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.