Tygmärke

Vbm 35156.jpg

Titel

Tygmärke

Beskrivning

Runt tygmärke Blå Stjärnan, vit botten med tätt sydd mörkblå sarg samt mörkblå text "SVENSKA BLÅ STJÄRNAN".

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35156

Realnummer 1

293

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Umeå

Historik - Ort

Umeå

Historik - Gata

Skolgatan

Diarienummer

0579/19

Förvärvsdatum

28/8 2019

Förvärvsort

Umeå

Samtidigt förvärvat

Vbm 35155-35158

Berättat

Ur intervjun i Västerbottens museums arkiv (VBM DL 32):

1961 gick Doris med i Blå Stjärnan, eftersom att hon ville rida. Då bodde hon inte långt ifrån K 4 så hon såg hästarna till vardags och om somrarna var hela K 4-fältet fullt i hästar dit många cyklade för att vara. Genom Blå Stjärnan kom man in i ridverksamheten genom en mycket tydlig struktur. Det fanns mycket kunskap inom Blå Stjärnan som man fick lära sig, även om det var en tuff skola. Den militära disciplinen fanns även här. Som Blå Stjärna kunde man erbjudas att ta hand om hästarna, många (framförallt) flickor spenderade all sin lediga tid i stallet på regementet. Hade man tur fick man gå med veterinären när han gjorde visitering i stallet. Då lärde man sig massor. I intervjun berättas om passerkort och ridtillstånd och om den begränsade tillgången till regementsområdet.

Senare år blev det mycket styrelsearbete, kurser och tävlingar över hela Sverige. Hästar blev en livsstil. Som tjej fick man en plattform. Man lärde sig mycket, inte bara om hästar, i Blå Stjärnan. Man lärde sig disciplin, mod, sina gränser, att stå upp för sig själv, att ta plats, självförtroende.

Doris berättar om hur man blev krigsplacerad som Blå Stjärna och vidare om hur hon jobbade på vattenlaboratoriet varpå apotekschefen fick en begäran från Blå Stjärnan att begära lös Doris för att hon skulle krigsplaceras. I "händelse av" skulle Doris därmed befinna sig på länsarbetsnämnden, om hon mindes rätt, och förflytta folk och djur.

///

Samtal mellan Doris Jonsson, Blå stjärnan (D), och Sofia Breimo, etnolog (S), vid förvärvet i september 2019. Transkriberat av Sofia Breimo oktober 2019.

D: Det där är en sådan där bara som vi köpte nerifrån, som man sydde, man kunde sy den på väskor och.. ja, vi hade ju bagar och sånt, så man satte den på dom.
S: Som du kunde ha liksom överallt, till vardags och...?
D: Ja, precis, ja, och du ser, den är inte krönt. Så den kunde du ha liksom mer var som helst.
S: Hade du någon sådan?
D: Ja, oh ja!
S: På?
D: Ja, jag hade väl en på min bag tror jag. Och sen hade jag säkert... Ja, jag hade säkert flera stycken, jag har fortfarande flera stycken. Så det var ju sånt man köpte på sig då när man var nere i Stockholm och sen... allteftersom... Så har jag då en över och det är ju för att man köpte väl för många nån gång. Det var ju ett sätt att, jag menar, känna igen varann också så man såg...
S: Kändes det viktigt?
D: Eh... Inte superviktigt, men lite grann ändå. Det var liksom. Det var ju också ett sätt att känna igen, om man behövde hjälp liksom, om det var nånting, man var nånstans och så: "Oh gud, det där är en blå stjärna!" Du kunde ju vara varsomhelst och upptäcka det och då hade du ju en kontaktpunkt, då hade du ju liksom... då, det var ju ett sätt att hålla ihop. Vi var ju liksom lite udda här uppe för vi var ju liksom under lång tid sista utposten. Och vi fick åka jättelångt för allting, för att umgås. I södra Sverige, de hade ju varandra så nära.
S: Ja, då är det klart, och särskilt då om en kommer söderut... och känner igen en...
D: Ja! Precis. Och så såg man då: "Ja men titta, hon är Blå stjärna!" Jo men det blir ju lite så. Det är lite, ja, kontaktgrunker. Så är det ju.

Sakord

Klassifikation 1

Dräkttillbehör

Klassifikation 2

Militäruniformer

Material 1

Textil

Material 2

Vliselin

Diameter (mm)

90

Teknik 1

Stansat

Teknik 2

Sytt

Källhänvisning

“Tygmärke,” Västerbottens museum, hämtad 13 juli 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/151280.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.