Tavla

Vbm 35139_1_A.jpg
Vbm 35139_1_B.jpg

Titel

Tavla

Beskrivning

Tavla i trä föreställandes Västra muren (Klagomuren) i Israel

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35139

Realnummer 1

794

Användningstid start

1960-tal

Användningstid slut

2017

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Umeå

Diarienummer

Dnr 473/19

Anmärkning

Föremålet förvärvades inom ramen för projektet Mångfald - Minoritet - Kulturhistoria (2015 - 2018) och utställningen Prioritet: Minoritet (dec 2017 - sept 2018) som fokuserade på Sveriges fem nationella minoriteter och metodutveckling kring medskapande metoder.

Berättat

"Tavlan med Klagomuren köpte min mamma i Israel på 60-talet. Den har hängt i vårt hem sedan dess, fram till mamma flyttade från radhuset. Sedan skänkte hon den till Judiska Föreningen, och hann med att se att den hängde i vår lokal. Det var jätteviktigt för min mamma att hålla kontakten med Israel, så hon åkte väl dit kanske vart 3dje år ungefär - plus - minus.

Övrig tid brevväxlade hon med en kusin som kom till Israel 1936 och tvillingsystrar som kom med samma transport (vita bussarna) som min mamma, till Sverige. Dom åkte vidare till Israel och höll kontakten livet ut.
Så när mamma var i Israel, så umgicks dom ungefär hela tiden och turistade också såklart. Men dom hade alltid så mycket att prata om, dom var ju tillsammans i Ravensbruck.
Och via 'tvillingarna' så fick mamma också kontakt med någon granne från Lodz och en barndomskamrat till en av sina bröder - som överlevt. Så hon åkte lite runt lite. Och besöka Yad Vashem och Teodor Herzels grav bland annat.

Tavlan (det var två stycken med olika motiv) har alltid hängt på väggen i vårt hem. Det var väldigt viktigt för mamma att omge sig av diverse konst/bilder/minora och musik på jiddish från Israel. Med tiden blev det en hel del."
- Sylvia Bäckström, dotter till Elka Krzywie Granberg, berättat mailledes för Sofia Breimo 2020-05-14

Sakord

Klassifikation 1

Religon

Material 1

Trä

Material 2

Mässing

Längd (mm)

300

Bredd (mm)

240

Teknik 1

Limmat

Teknik 2

Målat

Signering / märkning

På framsidan: The wailing wall Israel Jerusalem På baksidan: Hand painted Made in Israel

Tillverkning - Land

Israel

Källhänvisning

“Tavla,” Västerbottens museum, hämtad 1 oktober 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/154740.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.