Vbm A 3023 12

Tillägg till bildtexten:
Tillägg till bildtexten:

Johan Zackarias Bång var den svenske hjälten som författaren Runeberg gav namnet Sven Duva till. Johan Zackarias Bång föddes 1782 i Österbotten i nuvarande Finland. Han var skomakargesäll och 1808-1809 blev han inkallad i kriget mot Ryssland. Mest känd är han för att han på Virta bro ensam höll tillbaka Ryssen.
Såsmåningom övergick dock kriget till vardag och Bång träffade Magdalena Baudin från Piteå, och de flyttade tillsammans till Lycksele där de fick två barn. I Lycksele arbetade Bång som skomakare. Han lär ha varit en väldigt hetlevrad herre som ofta hamnade i slagsmål och som förde ett privatkrig mot lapparna, så 1830 blev de utslängda från Lycksele och fick bege sig mot lappmarken och Vilhelmina. De färdades upp längs Malgomaj och allt längre in i fjällvärlden där de tillslut stannade hos lappen Bengt Andersson. Bång uppförde en enkel kåta intill Anderssons viste och de hjälptes åt med uppehället genom att fiska öring i sjön. Denna första bosättningen blev med tiden kallad Bångnäs by. Han fick avslag varje gång han sökte rättighet att få bygga sig en ordentlig bosättning intill Andersson men tillslut fick han bosätta sig i ett enkelt hus i Fjällboberg. För att tjäna sitt uppehälle fick nu Zackarias Bång med jämna mellanrum åka ner till Umeå för att arbeta som skomakare.
Johan Zackarias Bång var hetlevrad in i det sista och han dog 12 april 1845. Byborna lär ha blivit förvånade då kyrkoheden i sitt långa begravningstal berättade om alla de kända fältslag där Bång visat sina hjältetakter. Det står Johan Zackarias Bång på gravstenen och nu vet du att det är hjälten Sven Duva som vilar där under en asp på kyrkogården i Vilhelmina.

Informationen är hämtad på följande Internet adress:     http://student.educ.umu.se/~dis00-25/menyn41.htm. På nämnda adress finns en mer utförligare berättelse om Sven Duva och presentation över Vilhelmina.
Foto: Sven Hansson/Västerbottens museum

Anmärkning: Se även fotografi: A 1454:8, A 1635:2 och BR 4843.

Sven Hansson och hans fotografier presenteras närmare i en bilaga till Västerbottens-Kuriren 28/9 1996 samt i tidskriften Västerbotten nr 2/1974.

Objektnummer: A 3023

Littera / subnummer: 12

Ämne: Gravsten, Staket

Material: Nitrat

Motivkategori: Föremål

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Vilhelmina

Motiv - Socken: Vilhelmina

Motiv - Ort: Vilhelmina

Format: 6 x 6

Bildtyp: Negativ

Personrelation

Fotograf: Sven Hansson, Latikberg

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi
Ämnesområden: Föremål Gravsten Staket
Material: Nitrat
Nyckelord: Gravsten Staket


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm A 3023 12", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 20 april 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-94282/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm A 3023 12

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen