Man

Vbm_BR 12346.jpg
Brukspatron och riksdagsman Erik Häggström den yngre, född 9/8 1821, död 11/7 1874. Son till Erik Häggström den äldre och hans maka Ulrika Kristina Widmark, koministerdotter från Nysätra.

Objekttyp

Titel

Man

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 12346

Realnummer 1

885

Ämne 1

Man

Ämne 2

Skägg

Anmärkning

Foton insamlade i samband med iordningställande av utställning och inredning av den så kallade Gammelgården i Dalkarlså, Bygdeå, våren 1988. Originalbilderna finns på herrgården i Dalkarlså, som numera disponeras av pingströrelsens folkhögskola.

Porträtten av Erik Häggström den yngre och hans maka Maria Kristina Wikmark flankerar ett porträtt av dottern Ulrika i herrgårdens Ulrika-sal.
De övriga porträtten återfanns i en byrå/sekretär.

Dalkarlså herrgårdsanläggning tillhörde släkten Häggström som under 1800-talet drev ett av de mest betydande företagen i Västerbotten. Gården var centrum för handel, sjöfarts-, sågverks- och bruksrörelse i trakten. Imperiets uppgång, nedgång och fall upplevdes under åren 1817-1881.

Erik Häggström den äldre startade i liten skala med handels och sågverksrörelse. Företaget utökades snart med skeppsbyggeri, rederi och bruksrörelse.
I handelsboden, som förlades till Gammelgårdens före detta kök, sålde Häggström varor från de egna företagen, lantbruket, seglatserna och från uppköp ute på landsbygden.

Handelshuset Häggström blomstrade när Erik Häggström den yngre tog över verksamheten på 1850-70-talet. Flera fartyg var i ständig trafik. Med laster av bland annat smör, tjära, trä- och järnvaror seglade skeppen mot Stockholm, Medelhavsländerna, Frankrike, England, Spanien och till Amerika. På vårkanten återvände de till hemmahamnen med varor att sälja.

På höjden av sin storhetstid ägde familjen såg och kvarn i Dalkarlså, såg i Ratu, delar i Strömbäcks glasbruk, Johannesfors järnbruk, Håknässågen med lastageplats i Kylören samt flera hemman och kronobyggen. Erik Häggström den yngre blev en västerbottnisk industrimagnat.

Häggströms gård i det lantliga Dalkarså fick snart prägel av högre stånd vad gäller byggnationer, heminredning och kultur. Herrgården blev en härd för nya impulser och ideér. De inhämtades vid resor och studier, av förbiresande, vänner och bekanta.
Offentliga förtroenden, affärs- och släktförbindelser gjorde Dalkarlså herrgård till medelpunkten förd affärs och umgängesliv i trakten.

Mitt i framgången dog patron Häggström , bara 53 år gammal år 1874.
Änkan Maria och hennes medhjälpare fick ingen styrsel på affärerna. Handelshuset försattes i konkurs 1881. Epoken Häggström led mot sitt slut.

Dottern Ulrika avled 1928 som den sista av Häggströmarna på Dalkarlså herrgård.
Ulrika donerade delar av egendomen till Västerbottens läns landsting som 1940-1982 drev lanthushållsskola i Dalkarlså. Delar av möblemanget skänktes till Västerbottens museum där det så kallade Häggströmska rummet gett exempel på en högreståndsinteriör. Sedan 1985 driver pingströrelsen folkhögskola på herrgården.

Motivkategori

Porträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Källhänvisning

“Man,” Västerbottens museum, hämtad 28 januari 2022, https://samlingar.vbm.se/items/show/95055.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.