Hatt

Vbm_B 5123.jpg
Början på 30-talet.
Från vänster: Emil Lindqvist, Sigurd Nordström, Holger Oppman och Gunnar Lindqvist.

Objekttyp

Titel

Hatt

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

B 5123

Realnummer 1

291

Ämne 1

Hatt

Ämne 2

Kavaj

Ämne 3

Fluga

Ämne 4

Nål

Ämne 5

Sko

Tillkomsttid start

1930-tal

Förvärvsdatum

1975

Förvärvsort

Överklinten

Anmärkning

I samband med Robertsfors kommuns bildsamling 1974-1975 sände Sigvard Lindquist i Överklinten in en samling negativ utan närmare uppgifter. Vid kontakt med
Sigvard Lundquist visade det sig att han ur sin samling med negativ hade valt ut en mindre del som han ansåg kunde vara av intresse. Resten av negativen lånades till museet för kopiering i samband med ett besök vårvintern 1975. Av dessa har 280 negativ kopierats i tre exemplar varav ett förvaras i museet, ett i Bygdeå hembygdsförenings arkiv och ett hos Sigvard Lindquist. Negativen till dessa kopior förvaras i museets bildarkiv medan de icke kopierade negativen återställts i februari 1976. Av en mindre del av samlingen har reproduktionsnegativ framställts och orginalnegativen återställts BR 3822-4031.

Texter till bilderna har skrivits av Sigvard Lindquist.

Sigvard Lindquist lärde sig fotografera då han var 15 år. Han kom 1925 till Solbacken sanatorium där en medpatient lärde honom både att fotografera och framkalla. Han fick till att börja med låna kamera av kamraten, men köpte sig sedan först en lådkamera för 6x6 format av märket Kodak och senare en kamera av märket Stölma för 9x12 format med dubbelt bälgutdrag för närbilder. Den första kameran var avsedd för rullfilm och den senare för glasplåtar och film. Han skaffade även magnesiumblixt.

Hemmkommen från sanatoriet inredde han ett mörkrum i övervåningen på föräldrahemmet men fick springa ner för att kunna få vatten till sköljningen. Vid förstoringsarbeten använde han sin bättre kamera med en extra tillsats för förstoringar.

Intresset för fotografering var störst de närmaste åren efter sanatorievistelsen. De var många som ville att han skulle komma och ta bilder till exempel från utflykter man gjorde. Från tiden på lantmannaskolan och folkhögskolan i Vindeln där
Sigvard Lindquist gick på kurser 1928-29 finns en del bilder kvar.

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“Hatt,” Västerbottens museum, hämtad 13 april 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/95198.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.