Affärshus

Vbm_BR 5287.jpg
Bilden är troligen tagen från Svenska Handelsbankens tak och visar Storgatan med Handelsbolagets affärshus numera Konsum i centrum. Det var nybyggt och ägdes av arbetare och tjänstemän, som efter råd och lägenhet köpt aktier á 50 kronor styck. 1927 köpte Robertsfors konsumtionsförening samtliga aktier. I dags ägs huset av Västerbottens Konsum, som nu bott där i snart 50 år, men som i år 1976 lämnar fastigheten för att flytta in i nya lokaler på gamla sjukstugetomten.
1905 fanns det två butiker för diversehandel i Robertsfors. Men samhället växte snabbt, fabriken byggdes, sågen utvidgades. Snart nog fanns det två butiker till - Frykholms och Hambergs. Nu är Frykholms fastighet riven, men Hambergs står kvar och inrymmer sedan många år J. G. Lindfors järnaffär vid Storgatan och mitt emot Konsum. På bilden kan man till vänster se mellersta kyrkogården. Den var nyanlagd, häcken är låg och björkarna små. Ladan i mitten står där kommunalkontoret nu finns. Vid Storgatan slut, längst till höger på bilden skymtar Per-August Nilssons gård. Då är vi inne på det så kallade Morsgårdsområdet. På andra sidan Rickleån ses den brädgård, som upptog hela Brännaområdet. Efter gamla Brännavägen numera Aseavägen kan kanske den skarpögde urskilja några små, låga timrade bostadshus med vita skorstenar. Husen ägdes av bruket. Där bodde Ante Bäckströms, Olle Petterssons och närmare sågen kolar-Granströms och Leontin Lindmark. Längst bort på bilden skymtar sågen, hyvleriet, kvarnen och pappersmassefabriken då fortfarande under byggnad och och fabrikskontoret.

VK 15. 1. 1976.

Objekttyp

Titel

Affärshus

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 5287

Realnummer 1

347

Ämne 1

Affärshus

Ämne 2

Lada

Ämne 3

Å

Ämne 4

Brädgård

Ämne 5

Väg

Anmärkning

Kompletterande bilder till Robertsforsinsamlingen.

Tre stycken bebyggelsebilder från Robertsfors har lämnats för reproduktionsfotografering av Erik Johansson. 2 kopior har monterats på A4-kartong varav Bygdeå hembygdsförening fått ett. Originalen har återställts.
Bildtexterna delvis hämtade från tidningsartikel: Västerbottens Kuriren 15/1 1976.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Stadsvy

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Motiv - Gata

Storgatan

Format

9 x 12

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“Affärshus,” Västerbottens museum, hämtad 27 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/95992.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.