Vbm BR 5287

Bilden är troligen tagen från Svenska Handelsba...
Bilden är troligen tagen från Svenska Handelsbankens tak och visar Storgatan med Handelsbolagets affärshus numera Konsum i centrum. Det var nybyggt och ägdes av arbetare och tjänstemän, som efter råd och lägenhet köpt aktier á 50 kronor styck. 1927 köpte Robertsfors konsumtionsförening samtliga aktier. I dags ägs huset av Västerbottens Konsum, som nu bott där i snart 50 år, men som i år 1976 lämnar fastigheten för att flytta in i nya lokaler på gamla sjukstugetomten.
1905 fanns det två butiker för diversehandel i Robertsfors. Men samhället växte snabbt, fabriken byggdes, sågen utvidgades. Snart nog fanns det två butiker till - Frykholms och Hambergs. Nu är Frykholms fastighet riven, men Hambergs står kvar och inrymmer sedan många år J. G. Lindfors järnaffär vid Storgatan och mitt emot Konsum. På bilden kan man till vänster se mellersta kyrkogården. Den var nyanlagd, häcken är låg och björkarna små. Ladan i mitten står där kommunalkontoret nu finns. Vid Storgatan slut, längst till höger på bilden skymtar Per-August Nilssons gård. Då är vi inne på det så kallade Morsgårdsområdet. På andra sidan Rickleån ses den brädgård, som upptog hela Brännaområdet. Efter gamla Brännavägen numera Aseavägen kan kanske den skarpögde urskilja några små, låga timrade bostadshus med vita skorstenar. Husen ägdes av bruket. Där bodde Ante Bäckströms, Olle Petterssons och närmare sågen kolar-Granströms och Leontin Lindmark. Längst bort på bilden skymtar sågen, hyvleriet, kvarnen och pappersmassefabriken då fortfarande under byggnad och och fabrikskontoret.

VK 15. 1. 1976.
Fotograf: Maja Bodin

Anmärkning: Kompletterande bilder till Robertsforsinsamlingen.

Tre stycken bebyggelsebilder från Robertsfors har lämnats för reproduktionsfotografering av Erik Johansson. 2 kopior har monterats på A4-kartong varav Bygdeå hembygdsförening fått ett. Originalen har återställts.
Bildtexterna delvis hämtade från tidningsartikel: Västerbottens Kuriren 15/1 1976.

Objektnummer: BR 5287

Ämne: Affärshus, Lada, Å, Brädgård, Väg

Material: Acetat

Motivkategori: Stadsvy

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Robertsfors

Motiv - Socken: Bygdeå

Motiv - Ort: Robertsfors

Motiv - Gata: Storgatan

Format: 9 x 12

Bildtyp: Repronegativ

Personrelation

Fotograf: Maja Bodin, Robertsfors

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm BR 5287", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 23 april 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-95992/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm BR 5287

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen