Vbm BR 5316

Robertsfors bruk. Ännu vid 1900-talets början b...
Robertsfors bruk. Ännu vid 1900-talets början barkades träden på rot så högt man kunde nå med en bila. I äldre tid var det vanligt att man lät sådana barkade träd stå ett par tre år innan de fälldes för att de skulle vara riktigt torra. Sedan
storavverkningarna kommit i gång på 1900-talet kom nya förbättrade handredskap, ny teknik och nya typer av stöttingar i bruk som införtes söder i från.

Skogsbrukets stora mekanisering börjar först på allvar under 1950-talet då motorsågen började bli vanlig. Redan under andra världskriget fanns det stora tunga tvåmanssågar som drevs med motor men det skulle dröja innan motorsågen blev var mans egedom. Handbarkning i skogen upphörde också i slutet av 1950-talet då barkmaskiner vid fabriken tog över arbetet.

Anmärkning: Gamla bilder i Robertsfors bruks arkiv, reproduktionsfotograferade.

33 stycken gamla fotografier utan negativ i Robertsfors bruks bildarkiv har reproduktions fotograferats. Två kopior har monterats på A4 kartong varav ett exemplar har tillförts särskilda bildsamlingar och ett exemplar Robertsfors bruks arkiv. Sex av fotografierna BR 5303-5335 har hämtats ur ett fotoalbum skänkt till Robertsfors bruk av fröken Svea Bredal Värmlands 1966. Hon är dotterdotter till bruksförvaltare G O Tundal.

Objektnummer: BR 5316

Ämne: Rast, Förtäring, Yxa, Arbetskläder, Skog

Tillkomstperiod: Före 1950

Material: Acetat

Motivkategori: Verksamhet

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Robertsfors

Motiv - Socken: Bygdeå

Motiv - Ort: Robertsfors

Format: 9 x 12

Bildtyp: Repronegativ

Personrelation

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm BR 5316", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 20 april 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-96020/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm BR 5316

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen