Rast

Vbm_BR 5316.jpg
Robertsfors bruk. Ännu vid 1900-talets början barkades träden på rot så högt man kunde nå med en bila. I äldre tid var det vanligt att man lät sådana barkade träd stå ett par tre år innan de fälldes för att de skulle vara riktigt torra. Sedan
storavverkningarna kommit i gång på 1900-talet kom nya förbättrade handredskap, ny teknik och nya typer av stöttingar i bruk som införtes söder i från.

Skogsbrukets stora mekanisering börjar först på allvar under 1950-talet då motorsågen började bli vanlig. Redan under andra världskriget fanns det stora tunga tvåmanssågar som drevs med motor men det skulle dröja innan motorsågen blev var mans egedom. Handbarkning i skogen upphörde också i slutet av 1950-talet då barkmaskiner vid fabriken tog över arbetet.

Objekttyp

Titel

Rast

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 5316

Realnummer 1

461

Ämne 1

Rast

Ämne 2

Förtäring

Ämne 3

Yxa

Ämne 4

Arbetskläder

Ämne 5

Skog

Tillkomsttid start

före 1950

Anmärkning

Gamla bilder i Robertsfors bruks arkiv, reproduktionsfotograferade.

33 stycken gamla fotografier utan negativ i Robertsfors bruks bildarkiv har reproduktions fotograferats. Två kopior har monterats på A4 kartong varav ett exemplar har tillförts särskilda bildsamlingar och ett exemplar Robertsfors bruks arkiv. Sex av fotografierna BR 5303-5335 har hämtats ur ett fotoalbum skänkt till Robertsfors bruk av fröken Svea Bredal Värmlands 1966. Hon är dotterdotter till bruksförvaltare G O Tundal.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Verksamhet

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“Rast,” Västerbottens museum, hämtad 25 september 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/96020.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.