Byggnad

Vbm_BR 5329.jpg
Robertsfors bruk. Mejeriet vid Robertsfors bruk startade 1863 och är det äldsta i länet. Man hade så börjat rusta upp jordbruket och införskaffat kor bland annat för att få tillgång till gödsel på de utsugna jordarna. Vasslan man fick från mejeriet ledde även till att man startade grisavel. Mellan 1880-1896 var statens mejeriskola förlagd hit. Sex elever utbildades årligen av ladugårdsförmannen, mejeristen, statsagronomen och folkskolläraren. Verksamheten understöddes av staten och hushållningsällskapet.
Mejeriet lades ner 1911 vid en tid då efterfrågan på mjölk stigit så att den inte längre räckte för smör och ostframställning.

Objekttyp

Titel

Byggnad

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 5329

Realnummer 1

348

Ämne 1

Byggnad

Ämne 2

Staket

Ämne 3

Stege

Ämne 4

Barn

Ämne 5

Yttertrapp

Anmärkning

Gamla bilder i Robertsfors bruks arkiv, reproduktionsfotograferade.

33 stycken gamla fotografier utan negativ i Robertsfors bruks bildarkiv har reproduktions fotograferats. Två kopior har monterats på A4 kartong varav ett exemplar har tillförts särskilda bildsamlingar och ett exemplar Robertsfors bruks arkiv. Sex av fotografierna BR 5303-5335 har hämtats ur ett fotoalbum skänkt till Robertsfors bruk av fröken Svea Bredal Värmlands 1966. Hon är dotterdotter till bruksförvaltare G O Tundal.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“Byggnad,” Västerbottens museum, hämtad 23 september 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/96033.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.