Mareograf

Vbm_J 206.jpg
Kur för vattenståndsmätning i Ratan, Bygdeå socken. Den kallas med vetenskaplig beteckning för mareograf, och är en av de få vattenmätningsinstrument som finns i Sverige. Ytan invändigt är en kvadratmeter, och numera är mareografen elektriskt driven och konstruerad i stort sett som en EKG-mätare. Det vill säga genom impulser från en pinne, som leder ned genom golvet och vilar på vattenytan med hjälp av ett flöte, registreras vattenytans höjningar och sänkningar på en sakta roterande vals med hjälp av ett stift. Man får då fram en kurva som visar både vattenstånd och landhöjning. Konstant värme hålls med hjälp av element i kuren. Men innan elektricitetens dagar hade man två fotogenkaminer där och mareografen var då konstruerad som en galge, med två stift fastsatta, en i varje ände på galgen. Stiften vilade mot ett pappersark som var uppsatt på väggen, och galgen var fastsatt på pinnen som vilade mot vattenytan med hjälp av flötet. Pappersarket byttes två gånger per dygn, och 1900 var kapten Rööse avläsare. Efter honom Granström, och sedan Granströms död i början av 1950 John Nilsson. Mareografen är dömd att tas ur bruk på grund av landhöjningen, och dess vidare öde är tills vidare obekant. Huruvida en ny mareograf kommer att uppsättas är ännu ej avgjort.

Objekttyp

Titel

Mareograf

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

J 206

Realnummer 1

654

Ämne 1

Mareograf

Ämne 2

Virke

Ämne 3

Bod

Ämne 4

Spång

Ämne 5

Vatten

Diarienummer

745/63

Anmärkning

Bygdeå scken, Ratan.

En samling fotokopior efter fotografen Blomgren negativ. Negativen tillvaratagna i Umeå och skänkta till museet av Anton Rönnmark.

Material 1

Glas

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

10 x 15

Bildtyp

Negativ

Källhänvisning

“Mareograf,” Västerbottens museum, hämtad 21 september 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/96629.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.