Vbm J 206

Kur för vattenståndsmätning i Ratan, Bygdeå soc...
Kur för vattenståndsmätning i Ratan, Bygdeå socken. Den kallas med vetenskaplig beteckning för mareograf, och är en av de få vattenmätningsinstrument som finns i Sverige. Ytan invändigt är en kvadratmeter, och numera är mareografen elektriskt driven och konstruerad i stort sett som en EKG-mätare. Det vill säga genom impulser från en pinne, som leder ned genom golvet och vilar på vattenytan med hjälp av ett flöte, registreras vattenytans höjningar och sänkningar på en sakta roterande vals med hjälp av ett stift. Man får då fram en kurva som visar både vattenstånd och landhöjning. Konstant värme hålls med hjälp av element i kuren. Men innan elektricitetens dagar hade man två fotogenkaminer där och mareografen var då konstruerad som en galge, med två stift fastsatta, en i varje ände på galgen. Stiften vilade mot ett pappersark som var uppsatt på väggen, och galgen var fastsatt på pinnen som vilade mot vattenytan med hjälp av flötet. Pappersarket byttes två gånger per dygn, och 1900 var kapten Rööse avläsare. Efter honom Granström, och sedan Granströms död i början av 1950 John Nilsson. Mareografen är dömd att tas ur bruk på grund av landhöjningen, och dess vidare öde är tills vidare obekant. Huruvida en ny mareograf kommer att uppsättas är ännu ej avgjort.
Foto: Nils Blomgren/Västerbottens museum

Anmärkning: Bygdeå scken, Ratan.

En samling fotokopior efter fotografen Blomgren negativ. Negativen tillvaratagna i Umeå och skänkta till museet av Anton Rönnmark.

Objektnummer: J 206

Ämne: Mareograf, Virke, Bod, Spång, Vatten

Diarienummer: 745/63

Material: Glas

Motivkategori: Byggnad

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Robertsfors

Motiv - Socken: Bygdeå

Motiv - Ort: Ratan

Format: 10 x 15

Bildtyp: Negativ

Personrelation

Fotograf: Nils Blomgren, Ratan

Förvärvat från: Anton Rönnmark

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm J 206", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 28 mars 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-96629/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm J 206

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen