Torp

Vbm_SB 236.jpg
Vbm
Tallnäs, skogstorp, senare Kronolägenhet på Abborrvikens kronotorp. På Ångermanälvens norra strand. Bostadshus. Skogstorpet Tallnäs anlades av Daniel Olsson född i Varpsjö. Innan han kom till Tallnäs hade han odlat upp stället i Varpsjö och Aborrviken och därimellan varit torpare i Almsele. Tallnäs var en gammal renbetesvall. Lägenheten uppläts åt Daniel den 14 Mars. Familjen bestod av Daniel , hans hustru och tre barn. Deras första bostad var en fäbodstuga som han köpt från almseleböndernas nedlagda fäbod vid Almsjö. Denna stuga blev födorådstuga när en ny mangårdsbyggnad av den standardiserade enkelstugetypen uppfördes, den var klar senast 1910. Den nya stugan brann i mitten av 1960-talet. Då moderniserades födorådstugan och tjänstgör åter som bostadshus. Torpet överläts sedan 1909 åt Daniels son Valfrid Danielsson, som var den som odlade upp krontorpet av sonen Alfons född 1904. Han tog sig namnet Tallbom. Under Alfons tid utökades lägenheten, så att den kom att omfatta odlingsskifte på bägge sidor om Ångermanälven. Alfons drev jordbruk till 1950-talets mitt och bor kvar som pensionär. 1954 övergick han till upplåteöseformen K 50.

Objekttyp

Titel

Torp

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SB 236

Realnummer 1

342

Ämne 1

Torp

Ämne 2

Antenn

Ämne 3

Skottkärra

Tillkomsttid start

1979

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Göte Böhlin arbetade på 1950-60 talet som så kallad bröllopsfotograf. Han hade då en egen firma på Grisbacka-Grubbe som hette Böhlins Foto. Under 1970 -80 talet var han anstäld som fotograf på Västerbottens museum.

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Åsele

Motiv - Ort

Bildtyp

Scannad bild

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Torp,” Västerbottens museum, hämtad 23 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/97389.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.