Fiskare

Vbm_BE 36297.jpg
Rickleån.

Objekttyp

Titel

Fiskare

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BE 36297

Realnummer 1

226

Ämne 1

Fiskare

Ämne 2

Vattendrag

Tillkomsttid start

1969

Anmärkning

Mer information om Robertsfors finns att läsa i boken Historia om Robertsfors av Eric Forsgren.

Bertil Ekholtz började sin karriär som fotograf redan under skoltiden i början på 30-talet.
Hans första fotografiska uppdrag kom från lokala turistföreningar, Svenska Turistföreningen (STF) och Skid-och Friluftsfrämjandet. I samband med de fotografiska expeditionerna till fjälls kunde Bertil således också få utlopp för sitt intresse för naturfotografering

I början på 40-talet ägnade sig Bertil främst åt de uppdrag för pressen och lasarettet som hans far,Tor Ekholtz, hade börjat med. Det var också vid denna tid som Bertil började göra olika tillfälliga fotoprojekt åt Västerbottens museum. De oförglömliga fotosviter som Bertil Ekholtz gjorde på 1940-talet som reportagefotograf om t ex samer, säljakt, postgång till Holmön och där naturen bildar ram kring människors aktiviteter, är höjdpunkter i hans yrkesliv.

Bertil Ekholtz fotografiska produktion består av över 50 000 negativ tagna under en tidsrymd av ca 56 år. Som yrkesfotograf har Bertil alltid varit mycket samvetsgrann och strävat mot perfektion.hans noggrannhet är exemplarisk vilken även speglas i hans fotografier. Bertil har profilerat sig starkt inom de flesta fotografiska motivområden som industri-, reportage-, dokumentär- och naturfotograf. Detta vittnar om den stora bredd Bertil Ekholtz har i sin fotosamling.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Landskap

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

6 x 6

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Fiskare,” Västerbottens museum, hämtad 17 januari 2022, https://samlingar.vbm.se/items/show/98373.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.