Bostad

Vbm_BR 6964_a.jpg
Vbm
Erik Oskars 1 kort + föregångstuga 1 kort. År 1898 sålde Nils Johan Ingelsson till sin dotter Klara Josefina och mågen Erik Oskar Johansson 1/8 del av sitt skattehemman i Avasjö. Hemmansdelen flyttades till södra delen av byn där gården, bryggstugan och nödiga uthus uppfördes. Makarna Johansson uppfostrade 7 barn av vilka endast 2 numera är i livet. Klara och Erik Oskars brukade hemmanet till 1934 då de sålde den till en av sönerna Karl Jonas, vilken i sin tur sålde den 1964 till Svanö skogsbolag. Numera är gården och bryggstugan borta. Endast föregångsstugan som Karl uppförde åt sina föräldrar står kvar, och som används som sommarvistelse av hans söner som bor på annan ort.

Objekttyp

Titel

Bostad

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 6964

Littera / subnummer

a

Realnummer 1

342

Ämne 1

Bostad

Ämne 2

Höhässja

Ämne 3

Gardin

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Våren 1979 sände Eine Östman, Avasjö, Åsele, in 43 gamla fotografier och 4 inbjudningskort som samlats in i Avasjö i samband med studiecirkelarbetet i byn. Fotografierna har reproduktionsfotograferats och orginalet samt en omonterad kopia har återsänts den 9 maj 1979. En kopia har monterats på A4-kartong och tillförts särskilda bildsamlingar i museet. Se även BR 6964 B.
Fotoägare: Verna Eriksson, Åsele.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Åsele

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“Bostad,” Västerbottens museum, hämtad 30 september 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/99074.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.