Vbm BR 16985

Joesjö mindre folkskola omkring 1925.
Joesjö mindre folkskola omkring 1925.
Bakre raden från vänster: Märta Larsson, Astrid Nilsson (Hansson), Joesjö, Märta Nilsson (Hallström), Gustaf Edlund, Halvar Degerström, Granås, Albert Stenmark, Granås.
Främre raden från vänster: Helge Ludvigsson, Klippan, Ingrid Jakobsson, Joesjö, Alf Jakobsson, Joesjö, lärarinnan Agnes Bodin, Helge Magnusson, Anna Magnusson, Arne Jakobsson (Borgsäter), Boxfjäll, Hjalmar Nilsson, Joesjö, Ivan Jakobsson (Fredhult), Joesjö, Gustaf Forsberg, Tärnaby

Skrivet brev:

Den tiden fick lärarinnan flytta mitt i vintern från den ena byn till den andra. Så var det för Agnes Bodin. Hon började höstterminen i Skalmodal och var där till 10 februari. För att komma till Joesjö fick hon ta omvägen över Hattfjelldal med hästskjuts. Vilka strapatser för en nyexaminerad lärarinna från Ådalen. Hon var 21 år första året hon var i Joesjö och stannade ca: 5 år.
Då hon kom fick hon börja med nya ungar, och bostaden skulle nog inte nutidens lärare ha godkänt. Tänkte att jag och mina jämnåriga har klarat oss med 6 vårterminers skolgång. Nog var det läxor och åter läxor. Håltimmar var inte uppfunna på den tiden och på helger var det extra mycket läxor.
Hälsningar Astrid
Foto: Okänd/ Västerbottens museum

Beskrivning: Skolfoto

Objektnummer: BR 16985

Ämne: Barn

Tillkomstperiod: Cirka 1925

Material: Negativ (reproduktion)

Motivkategori: Grupporträtt

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Storuman

Motiv - Ort: Joesjö

Personrelation

Relaterad person: Petter Jakobsson, Joesjö

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm BR 16985", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 30 maj 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-165803/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm BR 16985

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen