Svenska skidmuseet868 träffar

  • Sorterat efter: Senast ändrad   

undefined

Svenska skidmuseets samlingar ägs och förvaltas av Västerbottens museum. Svenska Skidmuseet öppnades för första gången för publik 1928 i tornet till hoppbacken på Fiskartorpet i Stockholm. Museet ägdes och drevs av Skid- och friluftsfrämjande och utvecklades till en etnologisk mönstersamling tack vare major Artur Zetterstens insats som skidforskare och intendent.

Under 1950-talet uppstod problem med lokal och tillsyn. På initiativ av Hans Holmlund i Bastuträsk överlämnades samlingen 1963 till Västerbottens museum. En utställning iordningställdes i källaren på Lars Färgares gård, som strax dessförinnan flyttats till Gammliaområdet från Umeå centrum.

När Västerbottens museum ungefär två decennier senare byggdes ut bereddes plats i de nya lokalerna för en permanent skidhistorisk utställning som öppnades 1984.

Västerbottens museum, som äger och förvaltar samlingen, har genom åren gjort nyförvärv. Vid överföringen från Friluftsfrämjandet till Västerbottens museum 1963 omfattade föremålskatalogen 1118 poster.

Till samlingen hör också Svenska skidmuseets arkiv. Två fotosamlingar är också knutna till Svenska skidmuseets samlingar: En från Skid- och friluftsfrämjandet och en från Svenska skidförbundet.

Läs mer om samlingen

1 av 868 på denna sida
Bild som illustrerar objekt c57-21983

SSM 80619 1 – Skida

Två fragment av samma skida. Fyndet gjordes av lantbrukaren A. Karlberg, Nabbnäs by, Ammarnäs vid dikesgrävning på 0,5 m:s djup vid Sandmyrudden, Stuora saddi, i södra änden av Gautsträsket i närheten av Nabbnäs by omkring 3,5 km sydost om Ammarnäs kyrka.

Beskrivning:
Fyndet utgöres av skidans mittdel, som vid fyndtillfället bröts…

2 av 868 på denna sida
Bild som illustrerar objekt c57-22044

SSM 81218 – Skida

Fragment av skida, mittpartiet, funnet i Umeälven vid utgrävning av stenåldersboplats i Betsele, Lycksele socken 1962. Skidan har inget samband med boplatsen. Beskrivning: Vattenslipad, har haft upphöjt indraget fotställ, öglehål, skålformigt urkälad med spetsigt markerad rygg, spets och framdel saknas.

Rulla till toppen