Kyrka

Vbm_BE 19750929_68.jpg
Samtidigt med kyrkobygget uppfördes en klockstapel på det närliggande kyrkberget. Skogsfolk från bruket valde ut särskilt långa träd som skulle passa för den höga klockstapeln. I den placerades dels klockan från gamla kyrkan (gjuten 1922) och dels nya större med en vikt 425 kilo och gjuten 1956. På ena sidan står att klockan var gjuten när Ivar Hylander var biskop i Luleå. Herman Frosman kyrkoherde i Bygdeå. Valter Bergstadius komminister i Robertsfors och Carl Holmqvist komminister i Överklinten. På den andra sidan finns inskriptionen: Herre kyrka bjuder alla oförgänglig sabbatsfrid, hur än Jesu Kristi tro får var själ som trår till ro, och mot tvivel söker färste, hägn likt svalan i sitt näste.

Texten hämtades från boken Historien om Robertsfors.

Objekttyp

Titel

Kyrka

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BE 19750929

Littera / subnummer

68

Realnummer 1

795

Ämne 1

Kyrka

Ämne 2

Klockstapel

Tillkomsttid start

1975

Anmärkning

Mer finns att läsa om Robertsfors i boken Historien om Robertsfors av Eric Forsgren.

Se även fotografi: BE 3237.

Bertil Ekholtz började sin karriär som fotograf redan under skoltiden i början på 30-talet.
Hans första fotografiska uppdrag kom från lokala turistföreningar, Svenska Turistföreningen (STF) och Skid-och Friluftsfrämjandet. I samband med de fotografiska expeditionerna till fjälls kunde Bertil således också få utlopp för sitt intresse för naturfotografering

I början på 40-talet ägnade sig Bertil främst åt de uppdrag för pressen och lasarettet som hans far,Tor Ekholtz, hade börjat med. Det var också vid denna tid som Bertil började göra olika tillfälliga fotoprojekt åt Västerbottens museum. De oförglömliga fotosviter som Bertil Ekholtz gjorde på 1940-talet som reportagefotograf om t ex samer, säljakt, postgång till Holmön och där naturen bildar ram kring människors aktiviteter, är höjdpunkter i hans yrkesliv.

Bertil Ekholtz fotografiska produktion består av över 50 000 negativ tagna under en tidsrymd av ca 56 år. Som yrkesfotograf har Bertil alltid varit mycket samvetsgrann och strävat mot perfektion.hans noggrannhet är exemplarisk vilken även speglas i hans fotografier. Bertil har profilerat sig starkt inom de flesta fotografiska motivområden som industri-, reportage-, dokumentär- och naturfotograf. Detta vittnar om den stora bredd Bertil Ekholtz har i sin fotosamling.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

6 x 6

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Kyrka,” Västerbottens museum, hämtad 24 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/104055.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.