Varubuss

Vbm_SJ 19_9.jpg
Vbm
Lindgrens rullande snabbköp, Botsmark.
Handlanden Bertil Lindgrens varubuss, med chauffören och handelsanställde Sören Nilsson från Inneråträsk, Botsmark, besökte tisdagen den 23 mars 1978 bland annat byarna Ytterstmark, Åsjön, Gulltjärn, Selsfors. Snabbköpet rullar alla veckodagarna utom lördag och har för var veckodag ständigt återkommande körsträckor.
De flesta bilderna tagna i Gulltjärn.

Objekttyp

Titel

Varubuss

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SJ 19

Littera / subnummer

9

Realnummer 1

443

Ämne 1

Varubuss

Ämne 2

Bostad

Ämne 3

Vinter

Tillkomsttid start

1978

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Text på varubussen: Lindgrens rullande varubuss tel 60005 Botsmark.

Robertsfors-dokumentationen.

Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson har varit anställd av Västerbottens museum sedan tidigt 60-tal som fotograf och fältetnolog.
Han har parallellt med sitt arbete där skapat en mängd fotoböcker och filmer om fromhetsliv och småbrukarliv i Västerbotten, verk som oftast baserats på dokumentära fältarbeten gjorda för museet. Som museiman etablerade han senare ett samarbete mellan museet och svenska televisionen och producerade en svit nyskapande dokumentärfilmer, bland annat Ett småbrukarår i lappmarken, Ett fiskarår och Fjällbonden.
Som människoskildrare kan Sune Jonsson vara snabb som en reporter med kameran för att fånga ögonblicket, ett ansiktsuttryck eller en plötslig gest. Alla de minnesvärda porträtten han gjort av lantbrukare och hantverkare, visar på vilken förmåga han har att ta fram det genuint karaktäristiska hos varje människa.
Sune Jonssons bildarkiv är stort, där finns författarporträtt, ängsmarker, ortsdokumentationer, jordbrukarbilder och mycket, mycket mer. Med kamerans hjälp har han åstadkommit fina folklivsskildringar som ökat förståelsen för livsformer och miljöer. Sune Jonsson förmedlar i sina bilder intryck och stämningar från ett bygde-Sverige i förändringens tid.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Föremål

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

3,5 x 2,5

Bildtyp

Negativ

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Varubuss,” Västerbottens museum, hämtad 28 november 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/107386.

Personrelationer

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.