Bildkonst

Vbm_A 2099_8.jpg
Gull-Mari Roséns besök i konstnären Olle Blombergs hem i Tuggensele.
Kvinna vid fönstret, 1954.

Titel

Bildkonst

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

A 2099

Littera / subnummer

8

Realnummer 1

532

Ämne 1

Bildkonst

Ämne 2

Tavla

Tillkomsttid start

1990

Diarienummer

604/06

Anmärkning

Olle Blomberg och Tuggengården

Vid mitten av 1800-talet uppfördes Tuggengården nedströms den mäktiga Tuggenforsen. Mangårdsbyggnaden är en ståtlig Västerbottensgård. Huset är arkitektoniskt intressant bl.a. då det byggts efter klassiska mått, det s k gyllene snittet. En besökare kan inte undgå att ta intryck av gårdens yttre harmoni och välproportionerade skönhet.

När Olle och Hertha köpte gården 1950 renoverade Olle gården med säker känsla för tradition och pietet till en stilfull bostad med en ateljé på övervåningen. För Olle och Hertha var det självklart att gården skulle bevaras efter deras bortgång. Deras önskan var att Tuggengården, likt Ricklundgården, skulle bli ett museum och gästateljé. De upprättade ett testamente och tio år efter Herthas död överlämnades Tuggengården med inventarier och hela konstsamlingen till Lycksele kommun. Olle själv bodde kvar till sin död 1996 och tog gärna hand om besökare som vill se den vackra miljön och studera en konstnärs utveckling under 50 år.

Olle Blomberg föddes i Umeå 1909. Sitt gesällbrev i yrkes-och dekorationsmåleri avlade han hos sin morbror Otto Wretling 1930. För att kunna fortsätta sina konststudier i Stockholm ställde han ut ett tiotal målningar i skyltfönstret på en herrekipering i Umeå. Med 300 lotter á en krona styck gick resan till Otto Skölds konstskola. Under tiden i Stockholm arbetade han även hos den välkände dekorationsmålaren och kyrkorestauratören Yngve Lundström.
Tillbaka i Västerbotten, först i Umeå sedan i Lycksele, deltog Olle i det unga och aktiva konstnärslivet i Umeå. Västerbottens konstnärsklubb och Västerbottens läns konstförening bildades och Olle ställde ut i flera av konstföreningens höst- och vårsalonger. Olle blev Lyckseles store målare och hans verk kan ses på flera offentliga platser i Lycksele.

Konstsamlingen på Tuggengården omfattar 91 arbeten från 30-tal till 80-tal och visar konstnären Olle Blombergs utveckling från den första tidens realism till allt djärvare experiment med färg och form.

Naturen kring Tuggengården var ett omtyckt motiv. På 50-talet tyglade Vattenfall Tuggenforsen vilket säkert var ett skäl till att Olle sökte sig till nya motiv. Under många år blev Tärnafjällens skönhet och särskilt Rutjebäcken, med utlopp i Tängvattnet ett kärt motiv.

På 60-talet påverkas han av alla de intryck han får under de många och långa resor han och Hertha företar sig i bil i Europa och i Nordafrika. Färgerna blir ljusare men en viss otålighet i linjespelet finns kvar.
Konfrontation - en av Olles sista målningar från slutet av 80-talet visar en helt ny stil, ett nonfigurativt måleri i starka färger. Målningen är en spegel av vår tid, intensiv och svårgripbar.

Olle Blomberg sade själv att hans konst skiftat med de olika decennierna. Det var något han ofta blev kritiserad för, men snarare ska hans varierande konstnärliga uttryck ses som en utveckling.

Informationen kommer från nedanstående veb-adress där mer finns att läsa.

w ww.vasterbottensmuseum.se/konsthem/olle

Material 1

Acetat

Motivkategori

Föremål

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Landskap

Lappland

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Lycksele

Motiv - Ort

Format

6 x 6

Bildtyp

Negativ

Källhänvisning

“Bildkonst,” Västerbottens museum, hämtad 23 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/117539.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.