Hästekipage i Botsmark 1966

Objekttyp

Titel

Hästekipage i Botsmark 1966

Beskrivning

Hästekipage genom Botsmark i juli månad 1966, filmad från balkong med super8-kamera.

Museikod

VBM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

Film 134

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Umeå

Historik - Ort

Botsmark

Upphovsrättsinnehavare

Gösta Helmersson

Diarienummer

Dnr 396/20

Förvärvsdatum

2016

Anmärkning

"Juli månad 1966 på väg 355 vid södra utfart från Botsmark mot Robertsfors alt Sävar. Min bror Gösta som inte finns i livet idag, han filmade detta från vår balkong med super8 kamera och på filmen ses ett avbrott där han måste mata in en ny filmrulle.

Den här filmsnutten var ihopsatt i en VHS som var tillverkad på ett företag i Örnsköldsvik där flera super8 rullar sattes ihop, där samtliga var kopplat till mig som 10-åring som jag fick av min fru på min femtio-årsdag 2006.

En synbar hässja kan ses i början av filmen. De personer som sitter på mjölkbryggan är min tvillingbror Jan till vänster och min 3 år äldre bror Gunnar i mitten och jag själv till höger där jag är tio år vid tillfället.

Jag minns tillfället med hästekipagen men jag tror inte man reflekterade så mycket på detta. För det var ibland vanligt att romer kom och tältade kortvarigt i närheten av de äldre byggnaderna som ses i slutet av filmen. För den som bodde där vid den tiden hade ett stort hästintresse och var jordbrukare. Där kom de åt vatten och evt vedeldad platta."
- Sven Nilsson Söder, givare

Videon förvärvades inom ramen för projektet Mångfald - Minoritet - Kulturhistoria (2015 - 2018) och utställningen Prioritet: Minoritet (dec 2017 - sept 2018) som fokuserade på Sveriges fem nationella minoriteter och metodutveckling kring medskapande metoder.

Motivkategori

Mp4

Filmtext

Hästekipage genom Botsmark i juli månad 1966 filmad av Gösta Helmersson.

Filmlängd

52 sek

Personer

På mjölkbryggan: Sven Nilsson Söder (till höger), Svens bror Gunnar (mitten), Svens tvillingbror Jan (till vänster). Övriga personer ej identifierade.

Filmare - Namn

Gösta Helmersson

Filmare - Levnadstid

1940 - 1984

Källhänvisning

“Hästekipage i Botsmark 1966,” Västerbottens museum, hämtad 18 januari 2022, https://samlingar.vbm.se/items/show/154425.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.