Tittskåp

Vbm 37350_1_A.jpg
Vbm 37350_1_B.jpg
Vbm 37350_1_C.jpg

Titel

Tittskåp

Beskrivning

Tittskåp omgivet av träväggar innehållandes ett rum i miniatyr, ett kök

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

37350

Realnummer 1

731

Tillkomsttid start

2020

Tillkomsttid slut

2020

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Malå

Historik - Ort

Malå

Diarienummer

716/20

Förvärvsdatum

2020-08-12

Anmärkning

Tittskåpet, "mormors kök", är skapat av Christina i Malå under hennes karantän coronavåren 2020 med anledning av pandemin, covid-19. Till tittskåpet hör även en text skriven av Christina samt hennes frågelistsvar.

Enligt Christina var tillverkningen av tittskåpet ett tidsfördriv i coronatider. Under 2019 hade hon börjat vända blicken mot sina tidigare släktingar. När coronan utbröt och alla vanliga aktiviteter avstannade riktades hennes fokus mot sin mormor Alma Maria Andersson, född Hansson. När Christina skrivit ned sin mormors historia rotade hon fram en gammal trälåda som hon började inreda enligt hur Almas kök såg ut i början av 50-talet. Under ett antal pysselveckor kunde Christina så i tanken "umgås" med sin mormor och även återupplevt sin barndoms många minnen och hela trygghet. Mer berättat i texten i museets arkiv under dnr 716/20.

Tittskåpet är en del av dokumentationen ”Att dokumentera svåra skeenden... En dokumentation av coronasituationen 2020”. gjord av museet under våren och sommaren 2020, dnr 265/20.

Berättat

"Efter att ha varit instängd i hemmet i flera månader har min man och jag börjat anpassa oss till ett inrutat dagsschema. Vi inser visserligen att vi befinner oss nära rutinernas brant men har också känt att återkommande vardagshändelser inger en känsla av kontroll. På bestämda klockslag börjar vi dagen med ett långt morgonfika, därefter tiokaffe, lunch, tvåkaffe, middag, efter-maten-kaffe med en chokladpralin och slutligen en kvällsmacka. Stunderna mellan våra fasta punkter improviserar jag. Klinkar på mitt piano, ringer och pratar med en kompis, broderar tomtar på en linneduk, tar en promenad, skriver lite trams och städar så sällan som möjligt.

Jag känner mig som Mamma Mu på den allra första boken, innan hon träffar kråkan. Hon äter, idisslar, tittar sig omkring, äter, idisslar, titta åt ett annat håll och somnar. Men oavsett vad jag gör snurrar ett virus runt i mina tankar. " - Christina, skapare av tittskåpet (utdrag ur frågelistsvar, 15 maj 2020. För mer, se dnr 265/20)

Negativnummer

Vbm 37350

Sakord

Klassifikation 1

Leksaker

Klassifikation 2

Dockskåp

Antal

1

Material 1

Trä

Material 2

Textil

Material 3

Lera

Material 4

Plast

Material 5

Papper

Bredd (mm)

395

Höjd (mm)

250

Djup (mm)

200

Källhänvisning

“Tittskåp,” Västerbottens museum, hämtad 11 maj 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/159442.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.