Form

DF 27260.jpg

Objekttyp

Titel

Form

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

27260

Realnummer 1

532

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Umeå

Historik - Socken

Umeå

Historik - Ort

Hössö

Förvärvsdatum

1999-05-21

Samtidigt förvärvat

Vbm 26417 - 26499, 27200 -

Anmärkning

17 stycken mindre gjutformar av gips i ett enda stycke. I mitten av gipsstycket en gjutform med motiv av tre figurer som sitter under ett träd. Två formar har ett geometrisk mönster. De 14 övriga har inget mönster, bara en fördjupning med plan botten.

Övrigt:
Gipsform för att gjuta i keramik eller i gips. Avgjutningen finns inte i museets förvärv. Formen är ursprungligen tillverkad av en orginalmodell av lera. Lermodellen bäddas in i gips. När gipset stelnat tar man bort lermodellen och en gjutform har skapats. Vid gjutning av lera kavlas "formpressas" leran mot formens ihålighet. När leran har torkat kan den lyftas ur formen och på vanligt sätt dekoreras och brännas. Vid gipsgjutning hälls gipset i formen. Ett släppmedel som smörjs in i formen hindrar avgjutningen från att fastna i formen. Gjutformen förstörs dock vid gipsgjutning, eftersom man försiktigt måste slå bort gipsformen för att kunna frigöra skultpuren.

Gjutformen är tillverkad av Evert Larsson (1898-1964). Han var under drygt tjugo år, mellan 1943 och 1964, knuten till Västerbottens museum. Mer och mindre synlig kom han att på ett väsentligt sätt påverka museets verksamhetsinriktning särskilt när det gällde insamling och dokumentation. Givaren Ingrid Larsson är hustru till Evert Larssons son, Lars Larsson (d. 1997).

Läs mer om Evert Larsson i artikeln "Lite vriden blir man väl hållen för" i tidskriften "Västerbotten" 2/2000.

Fridata 2

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.

Negativnummer

DF 27260

Sakord

Klassifikation 1

Konst

Klassifikation 2

Konstnärsdon

Antal

1

Material 1

Gips

Längd (mm)

510

Bredd (mm)

475

Teknik 1

Gjutet

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Västerbotten

Tillverkning - Kommun

Umeå

Tillverkning - Socken

Umeå

Tillverkning - Ort

Hössjö

Källhänvisning

“Form,” Västerbottens museum, hämtad 24 oktober 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/5866.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.