Kontor

Vbm_BR 5319.jpg
Robertsfors bruk, år 1888.
I kortets vänstra kant skymtar den gamla stapeln till jordbrukets vällingklocka. Den användes för att tala om när arbetsdagen började respektive slutade, samt när det var dax för lunch.
Taket och lite av den vita gaveln på det gamla mejeriet, nuvarande bruksmässen, skymtar fram mellan träden. Till höger om det gamla mejeriet låg den gamla prästgården, den nuvarande så kallade stallmästargården. Det vita lilla huset i fonden tillhörde anläggningen vid kägelbanan. Till höger om den gamla prästgården syns en del av Dillströms gård.
Det vita huset invid nuvarande centraltvättstugan finns inte längre, ej heller det lilla sex-eller åttkantiga huset vid centraltvättstugans gavel ner mot kanalen. Till höger om centraltvättstugan står den gamla herrgården, eller den så kallade Bahrska gården, byggd 1823.
Det stora huset längst bort är den gamla läkarbostaden. För närvarande bor jägmästare Johansson på övre våningen och ingenjör på den nedre, till höger. Den vänstra delen är för tillfället uthyrd till en lärare vid Kommunala realskolan, som heter Remle.
Huset längst till höger, med tre skorstenar, är det gamla kontoret. Det är numera flyttat till den så kallade stadsplan och inrymmer bland annat affären Westermarks kläder.
Vattnet i förgrunden är kanalen, som på sin tid även användes för drift av tröskverket i logen cirka 100 meter längre ner till höger.

Objekttyp

Titel

Kontor

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 5319

Realnummer 1

347

Ämne 1

Kontor

Ämne 2

Prästgård

Ämne 3

Kanal

Ämne 4

Bebyggelse

Ämne 5

Fastukvist

Tillkomsttid start

1888

Anmärkning

Gamla bilder i Robertsfors bruks arkiv, reproduktionsfotograferade.

33 stycken gamla fotografier utan negativ i Robertsfors bruks bildarkiv har reproduktions fotograferats. Två kopior har monterats på A4 kartong varav ett exemplar har tillförts särskilda bildsamlingar och ett exemplar Robertsfors bruks arkiv. Sex av fotografierna BR 5303-5335 har hämtats ur ett fotoalbum skänkt till Robertsfors bruk av fröken Svea Bredal Värmlands 1966. Hon är dotterdotter till bruksförvaltare G O Tundal.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“Kontor,” Västerbottens museum, hämtad 18 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/96023.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.