Pojke

Vbm_B 6612.jpg
Vbm
Tidigare ägare var J. V. Holmström. Nuvarande ägare Torsten och Gunborg Isberg. Pojken är Axel eller Karl Holmström född 1899. Ytterdörr och rundknutar finns nu på bagarstugan. Ombyggd 1937.

Objekttyp

Titel

Pojke

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

B 6612

Realnummer 1

855

Ämne 1

Pojke

Ämne 2

Hatt

Ämne 3

Bagarstuga

Ämne 4

Fönster

Ämne 5

Uthus

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Förvärvsort

Bygdeå

Anmärkning

Axel Saedéns bildsamling, Bygdeå.

Västerbottens museum har från Josef Sunnerfalk, Bygdeå köpt 46 stycken glasplåtar tagna av Axel Saedén, Bygdeå. Plåtarna hade hittats i samband med renovering av en gammal fastighet i Bygdeå. Många var i dåligt skick och har inte kopierats eller köpts utan lämnats tillbaka till Sunnerfalk.

Axel Saedén var son till kyrkoherden i Bygdeå. Han betraktades under sitt senare liv som ett original. Han målade också tavlor. Försök har gjorts att identifiera bilderna med hjälp av Gunborg Isberg, Bygdeå och Gösta Marklund, Burträsk, som visat dem för Karin Palmqvist, som äger Bygdeåborg men är bosatt i Burträsk. Bygdeå hembygdsförening har visat dem i samband med olika arrangemang för att skaffa texter. Ett exemplar av varje kopia har överlämnats till Bygdeå hembygdsförening. Ett exemplar har tillförts särskilda bildsamlingar.

Material 1

Glas

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Negativ

Källhänvisning

“Pojke,” Västerbottens museum, hämtad 23 september 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/96331.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.