Stuga

Vbm_J 199.jpg
Norra delen av byvägen genom Ratan, Bygdeå socken. Stugan till höger ägts av mästerlots Hjalmar Norlin. Uthuset, byggnaden närmast vägen, har nu flyttats till vänstra sidan av stugan. Stugan står på så kallas ofri tomt det vill säga ingen vet vem som egentligen äger marken. Den kallas Lotsgärla och utredning om rättmätlige ägaren pågår. Man lät förr sina husdjur gå i vall på gärdet gemensamt, men sedan korna och hästarna försvann från byn har staketet fått ruttna ner och är nu helt försvunnet. Ovanför vägen ligger Jonas Larssons stuga, som numera ägs av fiskaren Erik Nilsson och var den enda stugan som något så när oskadd klarande slaget vid Ratan 1809. Gevärskulor finns fortfarande kvar i väggarna. Stugan är närmare 250 år gammal.

Objekttyp

Titel

Stuga

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

J 199

Realnummer 1

342

Ämne 1

Stuga

Ämne 2

Staket

Ämne 3

Byaväg

Ämne 4

Uthus

Diarienummer

745/63

Anmärkning

Bygdeå socken, Ratan.

Tillägg till bildtexten: Marken äges av kronan och förvaltas av Sjöfartsverket. Torde komma att överlåtas till Domänverket. Jans Sjödin.

En samling fotokopior efter fotografen Blomgren negativ. Negativen tillvaratagen i Umeå och skänkta till museet av Anton Rönnmark.

Material 1

Glas

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

10 x 15

Bildtyp

Negativ

Källhänvisning

“Stuga,” Västerbottens museum, hämtad 19 september 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/96627.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.