Orgel

Vbm_J 215.jpg
Interiör från Bygdeå kyrka. Orgeln. Den flyttades vid restaureringen till kapellförsamlingen Överklinten, och lär finnas kvar där. En ny orgel inköptes till Bygdeå kyrka. (Medhjälpare vid restaureringen var en man, bosatt i Hälsan och son till Stor-Olle Jonson. Hans namn är Ossian Jonson. Han berättar, att då man bröt upp kyrkgolvet för att gjuta det befanns hela utrymmet under golvet vara indelat i fack 1,80 m långa och 0,60 m breda. Där i fann man ett skelett i varje fack. Man fick order att tills vidare förflytta benresterna till den så kallade vintergraven utanför kyrkan, men kyrkoherde Markgren bestämde sedan att resterna skulle flyttas tillbaka in igen och läggas tillsammans på ett ställe. Platsen valdes, och det blev där täljstenskaminen en gång stod. När man hade grävt normalt gravdjup, stötte man på ett skelett som sägs ha varit väldigt i sitt omfång, och i förhållande till männen en jätte. Kyrkoherde Markgren och amanuens Beskow gjorde en undersökning av skelettet, och huruvida undersökningsresultatet finns bevarat är okänt. Skelettet lades dock tillsammans med de övriga i den gemensamma graven).

Objekttyp

Titel

Orgel

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

J 215

Realnummer 1

795

Ämne 1

Orgel

Ämne 2

Ribbvalv

Ämne 3

Takkrona

Ämne 4

Läktare

Diarienummer

745/63

Anmärkning

Bygdeå socken, Ratan.

Se även fotografi: J 214 och J 217.

En samling fotokopior efter fotografen Blomgrens negativ. Negativen tillvaratagna i Umeå och skänkta till museet av Anton Rönnmark.

Material 1

Glas

Motivkategori

Interiör

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Bygdeå

Motiv - Ort

Format

10 x 15

Bildtyp

Negativ

Källhänvisning

“Orgel,” Västerbottens museum, hämtad 27 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/96638.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.