Utelampa

Vbm_SB 184.jpg
Vbm
Almsele 1:7. Mangårdsbyggnad. Helkorsbyggning. De gamla knutlådorna togs bort omkring 1920. Varvid knutarna sågades av något och inkläddes med liggande fasspontpanel, sammanhållen med vertikal läkt i hörnen. Isolerande spånfyllning. Denna knutisolering spånfyllning. Dena knutisolering representerar en moderniseringsvåg i slutet av 1910-talet och början av 1920-talet. Jämte spånisoleringen av knutarna tog man upp större fönster och utformade foder i anknytning till knutarna. Motivet till de större fönstren uppges ha varit hygieniska- man skulle motverka TBC. Denna moderniseringsvåg har nedslag från flera håll i Åsele och anses ha kommit från Jämtland med jämtländska byggnadsarbetare. De tidigaste exemplen på knutlåda av denna typ kom 1910-15 till Åsele. (Källa B. Almroth).

Objekttyp

Titel

Utelampa

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

SB 184

Realnummer 1

355

Ämne 1

Utelampa

Ämne 2

Bostad

Ämne 3

Balkong

Tillkomsttid start

1979

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Anmärkning

Göte Böhlin arbetade på 1950-60 talet som så kallad bröllopsfotograf. Han hade då en egen firma på Grisbacka-Grubbe som hette Böhlins Foto. Under 1970 -80 talet var han anstäld som fotograf på Västerbottens museum.

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Åsele

Motiv - Ort

Bildtyp

Scannad bild

Fridata 11

xx

Källhänvisning

“Utelampa,” Västerbottens museum, hämtad 24 januari 2021, https://samlingar.vbm.se/items/show/97337.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.