Föreningshus

Vbm_BR 8837.jpg
Vbm
Fredrika föreningshus allmänt kallad Lokalen. Byggdes 1927 och invigdes i början på oktober. Initsativet togs av bröderna Ragnar, Herbert och Enar Thoren.
Lokalen hade på nedre planet danslokal och senare övre planet hade bostadslägenheter. 1931 flyttade en av bröderna, Herbert Thoren med familj till lokalen och startade kaferörelse som pågick till början på 40 - talet.

1944 flyttade familjen Herbert Thoren till Umeå. Bröderna Thorens lokal var välkänd och populär både inom och utom kommunens gränser. När någon fest gick av stapeln kom folk från alla håll så att lokalen var packad till bristningsgränsen. En bidragande orsak kan ju var att befolkningen var början på 40 - talet den högsta som varit inom Fredrika kommun. En annan orsak var att det fanns mycket ungdom inom socken, utflyttningen hade ännu inte börjat. Alla hade arbete det blev till och med över åt unga skogsarbetare från andra kommuner som sökte sig hit vintertid.
Lokalens glansdagar tog slut när nya Folkets Hus byggdes. Då blev den gamla Lokalen överflödig och revs sommaren 1966.

Objekttyp

Titel

Föreningshus

Museikod

Vbm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BR 8837

Realnummer 1

345

Ämne 1

Föreningshus

Ämne 2

Förstukvist

Ämne 3

Balkong

Ämne 4

Bil

Upphovsrättsinnehavare

Vbm

Diarienummer

316/87

Anmärkning

Västerbottens museum har via Karl-Erik Ström i Fredrika lånat och reprofotograferat en samling privata fotografier. Bilderna är insamlade i samband med Vuxenskolans kurs: Bygd i förvandling, och rör byn Långbäcken i Fredrika socken.

Material 1

Acetat

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Motiv - Socken

Fredrika

Motiv - Ort

Format

9 x 12

Bildtyp

Repronegativ

Källhänvisning

“Föreningshus,” Västerbottens museum, hämtad 20 september 2020, https://samlingar.vbm.se/items/show/99482.

Bidra med mer information – berätta!

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.