Vbm BR 4352

Jonas Larsson, gift med Anna Larsson (se porträ...
Jonas Larsson, gift med Anna Larsson (se porträtt i Sorseleboken sid 112). Jon och Anna Larsson var aktiva renskötare. De var gudfar och gudmor åt Maria Björkvall, de var släkt med hennes mamma Anna Sara Jonsdotter som de kallade kusin. De hade viste i Slikte N. om Vouvosträsk och stannade ofta upp i Vouvosträsk under flyttningen på våren. En gång när Jon Larsson kom var hans ögon helt igensvullna av vaka och kyla så att han ingenting kunde se. Marias mor Anna Sara var som en ögonläkare. Med rakkniven skar hon upp en rad små snitt i ögonlocken så att det blödde. Baddade sedan med vita uppkokta trasor uppblötta i det i vatten upplösta pulvret "vitainte" som mamman köpte på apotek. Efter några dagar var ögonen återställda. Hustrun Anna Larsson hölls för att vara stram.
Foto: Hanna Lundborg/Västerbottens museum

Anmärkning: Maria Björkvalls fotosamling från Djupfors, Sorsele socken.

Fotoägare: Maria Björkvall, Djupfors.

Fotografiet är topografiskt insorterat i Sorsele socken på Västerbottens museums Fotoarkiv.

1974 hade museet möjlighet att från Maria Björkvall i Djupfors, Sorsele socken låna ett gammalt fotografialbum för reproduktionsfotografering. Albumet innehöll 64 bilder samt 18 lösa foton. Samtliga har avfotograferats. Fotografialbumet har en gång tillhört Maria Björkvalls make Johan David Björkvall (Magnusson).

Flertalet bilder är tagna av Robert Lundgren, Häggås och Sorsele som det står på korten. Han brukade komma till Ammarnäs på vår- och höstböndagen och fotografera.

Det finns mer att läsa om Maria Björkvall, kontakta Västerbottens Museums Fotoarkiv.

Fotografen Hanna Lundborg (född 24/9 1858 i Stockholm, död 30/9 1931) arbetade som kopist hos umefotografen F M Strindberg fram till 1879. Flyttade till Piteå 1882, sedan till Stockholm och därifrån tillbaka till Umeå 1883 då hon övertog Strindbergs ateljé. På 1890-talet hade hon ateljé på Renmarksesplanaden i kvarteret Audumbla. Senare fanns hennes ateljé på Magasinsgatan 5. Då den intilliggande fabriken Naeslunds brann 1911, var ateljén hotad och en mängd negativ slängdes ned på gården för att räddas, men krossades istället. Under 1890-talet hade hon även filialer i Vännäs, Vindeln, Nysätra och Lövånger. I början av 1900-talet även i Lycksele och Robertsfors. 1892 gick hon på kurs i Stockholm och kunde därefter erbjuda ”aristofotografier” - ett nytt utförande av visitkorten. Mer information om Hanna Lundborg går att läsa i tidskriften Västerbotten 1/1982, sidan 26.

Objektnummer: BR 4352

Ämne: Man, Renskötare

Material: Acetat

Motivkategori: Porträtt

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Sorsele

Motiv - Socken: Sorsele

Format: 9 x 12

Bildtyp: Repronegativ

Personrelation

Fotograf: Hanna Lundborg, Umeå

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi
Ämnesområden: Man Porträtt Renskötare
Nyckelord: Man Renskötare Same


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm BR 4352", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 05 juli 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-109329/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm BR 4352

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen