Vbm J 2264

Renholmen fotograferad från Torsten Vesterlunds...
Renholmen fotograferad från Torsten Vesterlunds gård. Bakom staketet går kustlandsvägen (d.v.s vägen genom Renholmen). I förgrunden Nils Landstedts gård. Fru Landstedt i schalett står där. Mitt på bilden syns en uppmuddrad ränna som nu är helt uppgrundad. Mitt på Åsen syns Gamla herrgården, där bland annat bostaden åt dem som arbetade som kuskar åt befälet på sågen fanns. Nedanför gamla herrgården är häststallarna. Husen i träddungen t.h. är arbetarbostäder och längst t.h syns en bagarstuga. Det var nedanför Landstedt gård som pråmbyggnadsplatsen låg. Sågen ligger t.v. om bildutsnittet. Längst t.h. i förgrunden ett garage.
Foto: Herman Fahlgren/Västerbottens museum

Anmärkning: De flesta av Herman Fahlgrens fotografier år tagna åren 1915-1930 Herman Fahlgren och hans fotografier presenteras närmare i tidskriften Västerbotten nr1/1972.
Sune Jonssons film En arbetarby vid norrlandskusten (1972) bygger också på Herman Fahlgrens fotografier.

Ny information: Det är inte bolagskontoret/ gamla herrgården som syns uppe på backen i bakgrunden. Det är den gård där F W Öberg drev bageri och affär vid sekelskiftet 1900 och där det skall ha funnits två lägenheter och dit senare kusken, Anton Johanson skulle komma att flytta med sin familj men det var efter sågens nedläggning. Längan som syns till höger om bageriet är baksidan av en långsträckt uthuslänga som tillhörde den nya herrgården och till höger i bildkant syns helt riktigt bagarstuga. Framför bageriet syns också en uthuslänga som hörde till lägenheterna och bageriet:
Dnr 264/18

Objektnummer: J 2264

Ämne: By

Material: Glas

Motivkategori: Landskap

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Skellefteå

Motiv - Socken: Byske

Motiv - Ort: Renholmen

Format: 10 x15

Bildtyp: Negativ

Personrelation

Förvärvat från: Ruth Lundqvist, Piteå

Fotograf: Herman Fahlgren, Renholmen

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi
Ämnesområden: By Landskap
Nyckelord: By


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm J 2264", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 05 juli 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-90476/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm J 2264

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen