Vbm C 3071 2

Bildtext saknas.
Bildtext saknas.
Foto: Edmund Olofsson/Västerbottens museum

Anmärkning: Edmund Olofssons bildsamling, Åmsele, Degerfors socken.
Fotografiet är topografiskt insorterat i Degerfors socken på Västerbottens museums Fotoarkiv.

152 orginalbilder har skänkts av Erik Sandén, Umeå (systerson till Edmund Olofsson), till Västerbottens museum. Bilderna har reprofotograferats i 2 exemplar varav ett exemplar har tillförts Erik Sandén och ett exemplar har tillförts biblioteket i Åmsele.

Edmund Olofsson föddes år 1916 i Högåker, Vännäs. Han växte upp i Holmlund, Degerfors socken, som det äldsta barnet av 5 syskon. Vid 12 års ålder drabbades Edmund av polio och blev förlamad i ena benet. På grund av detta valde han en yrkesutbildning som snickare och flyttade vid 16-17 års ålder till Åmsele där han började arbeta på J A Löfgrens snickeri. Snickeriet i Åmsele kom att bli hans arbetsplats, under olika företagsnamn och ägare, fram till 1970-talet då han fick sin sjukpension. Edmund Olofsson var även kommunpolitiskt aktiv och satt som socialdemokratisk ledamot i fattigvårdsnämnden i Vindelns kommun. Han var även medlem i styrelsen för Åmseles sportklubb. På sin fritid läste Edmund mycket, allt från deckare till klassiker och facklitteratur, ex filosofi. Han var intresserad av jakt och fiske (hävdade att han band sin första fluga vid 6-7 års ålder)samt släktforskade en hel del om sin egen släkt men även andras släkter. Edmund Olofsson levde sina sista år på sjukhemmet i Åmsele och dog 1999 på lasarettet i Lycksele. Bilderna tros vara tagna under 1930-till 1950-talet.

Objektnummer: C 3071

Littera / subnummer: 2

Ämne: Barn, Barnkläder

Tillkomstperiod: 1930 talet - 1950 talet

Material: Nitrat

Motivkategori: Porträtt

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Vindeln

Motiv - Socken: Degerfors

Format: 9 x 6

Bildtyp: Negativ

Fridata: xx

Personrelation

Fotograf: Edmund Olofsson, Åmsele (Sverige )

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm C 3071 2", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 20 maj 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-115862/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm C 3071 2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen