Vbm K 5492 6-8

Väggarna i Ruselegården på Gammplatsen i Lyckse...
Väggarna i Ruselegården på Gammplatsen i Lycksele är dekorerade med schablonmåleri. Detta utfördes med hjälp av ett i oljad papp eller tunn mässing utskuret mönster, schablon. Den hålles under arbetet tryckt mot väggen medan man med en pensel ströpplar på färg i mönstret. Ingår det flera färger i mönstret används en schablon för varje färg. Måleriet är utfört direkt på timmerväggen som underbehandlats så att den är helt jämn och slät, dvs. nåten och alla sprickor har fyllts igen. Väggen har därefter strukits med en bottenfärg och sedan har schablonmönstret målats på denna.
Målningarna i Ruselegården har utförts av artisten Olov Arnquist, Skelleftehamn.

Anmärkning: Ruselegården är en parstuga, eller Västerbottensgård som byggnadstypen också kallas, uppfördes 1845. Den härstammar från byn Rusele, 4 mil uppströms Lycksele tätort. Gården köptes in 1964 från Helmer Finnberg, Rusele. Vintern 1967-68 revs byggnaden och flyttades till Gammplatsen. Gården invigdes som hembygdsgård året därpå. En mycket värdefull detalj i Ruselegården är de invändiga väggmålningarna i husets nedre plan. I stora salen är målningarna helt överensstämmande med dem som i äldre tid fanns i rummet. De dokumenterades medan huset ännu stod kvar i Rusele.
Väggarnas schablonmålningar, som utförts med äggoljetemperafärger, har framställts av konstnären Olof Arnqvist, Skelleftehamn. Till färgen behövdes 38 000 st ägg!
Ruselegården var redan som nybyggd känd för att vara "det mest stilrena huset" i Lycksele socken. Denna information och mer finns att läsa på Gammplatsens hemsida (www.brinet.se/gammplatsen).

Gammplatsen i Lycksele är ett unikt kulturhistoriskt område och ligger på en udde inom Gammplatsens rekreationsområdesområde, 1 km från Lycksele centrum vid Umeälven. Här byggdes 1607 Lyckseles första kyrka som blev mötesplats för samer, handelsmän och kyrkobesökare. Runt kyrkogården byggdes på 1920-talet en bogårdsmur med ett monument som minne. På området finns fornlämningar av både samiskt och svenskt ursprung samt ett 7 hektar stort naturreservat med urskogskaraktär. Genom området går en skyltad natur- och kulturstig. Mer information om Gammplatsen finns bland annat på Länstyrelsen Västerbottens läns hemsida (    http://www.ac.lst.se) och Lycksele kommunsidor (    http://www.zacrison.com/lycksele.se/kommun/index.asp).

Objektnummer: K 5492

Littera / subnummer: 6-8

Ämne: Målning, Målning, Konstnär, Schablon, Ströppla

Material: Acetat

Motivkategori: Verksamhet

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Lycksele

Motiv - Socken: Lycksele

Motiv - Ort: Lycksele

Format: 3,5 x 2,5

Bildtyp: Negativ

Personrelation

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm K 5492 6-8", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 31 maj 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-117504/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm K 5492 6-8

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen