Vbm 38347 – Bahytt

Beskrivning: Grön bahyttliknande damhatt med skinnklädda kanter nedre tyg del täcker delar axelpartiet. På huvuddelen runtom ett pärlbroderi som är inlaggda i en vågformad tvinnad svart tråd.
I bakkant tre rosetter i rad med in slag av svarta pärlor.
Hatten har ett brunt innerfoder med underliggande vadd. Hatten hålles ihop i mitten framtill med en mässing hyska.

Anmärkning: Kristina Edman föddes i mitten av 1800-talet. Hon var bosatt i Lomsjö, vid sjön Saxvattnet, i Västerbottens lappmark. Släkten var nybyggare och vkom enligt min far från ursprungligen frånVärmlands finnmark.
Farmor Kristina hade 13 barn, av vilka min far Ragnar, var den näst yngste född 1912 död 1980. Familjen hade det fattigt men led ingen nöd, även om mathållningen mest bestod av fisk och palt. Mina minnen av farmor är inte så många, efter som jag bara var sju år när hon dog och vi var bosatta i Boliden, så det var inte så ofta vi besökte farmor Hon blev över 80 år och varpigg i det sista.
Stugan hon bodde i bestod av ett stort rum som inte var uppvärmt och mest användes som förråd, ettsovrum och kök. Sovrummet minns jag väl, för det var i mina barnögon så annorlunta mot hemma.
Hon hade sina kläder hängande på krokar på väggen i sovrummet och hade en kommod, vilket jag alldrig hade sett. På kommoden stod en porlinskanna med vatten och handfat att tvätta sig i. Sängen var stor och pösig och jag och min bror älskade att hoppa och busa i den, tills vi hörde farmors långsamma hasande steg på väg från köket och in till oss där vi satt prydligt och lugnt på sängkanten när hon kom in.Köket var litet men hemtrevligt, med vedspis och vedlår, ett bord och några stolar.
I farstun från vilket man både kunde gå in i köket och även till stora rummet, kantor. Enda uppvärmingen i huset var vedspisen.
Beträffande huvorna så vet jag inte så mycket om användningen. Jag har ärvt dom efter min far, som i sin tur övertog dem efter farmor dog.Den ena ser ut att ha använts i vardagslag eftersom den enklare är mera nött Den med pärlbroderierna är nog till för helgdagsbruk och är i bättre skick.

Objektnummer: 38347

Tidigare objektnr.: Vbmfrv 20051031

Tidigare litt /­ subnummer: 1

Tillkomstperiod: 1870

Historik - Land: Sverige

Historik - Län: Västerbotten

Historik - Kommun: Åsele

Historik - Socken: Åsele

Historik - Ort: Lomsjö

Diarienummer: 456/05, 772/19

Samtidigt förvärvat: Vbmfrv 20051031_2

Specialbenämning: Huva

Klassifikation: Dräkt, Huvudbonader

Antal: 1

Material: Bomull, Skinn

Bredd (mm): 570

Höjd (mm): 400

Teknik: Klippt, Sytt, Skuret

Personrelation

Insamlare: Åsa Stenström, Umeå

Brukare: Kristina Edman, Lomsjö

Insamlare: Hillevi Wadensten, Umeå

Förvärvat från: Anna-Lena Edman-Ylvén, Bränntorp

Grupperingar

Ämnesområden: Huva


Källhänvisning

Showing qrtag"Vbm 38347 – Bahytt", Samlingarna hos Västerbottens Museum, hämtad 31 maj 2024
https://samlingar.vbm.se/objects/c57-62482/

Bidra med mer information – berätta! om “Vbm 38347 – Bahytt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.

Rulla till toppen